Els socialdemòcrates guanyen a Finlàndia amb un mínim avantatge sobre la ultradreta

Només s'imposen per dues dècimes i no tenen garantit el govern
Els socialdemòcrates guanyen a Finlàndia amb un mínim avantatge sobre la ultradreta
Hèlsinki

Els socialdemòcrates guanyen a Finlàndia amb un mínim avantatge sobre la ultradreta

Només s'imposen per dues dècimes i no tenen garantit el govern
Redacció Actualitzat
Antti Rinne ha guanyat però ho té força complicat per formar govern (EFE)

Antti Rinne ha guanyat però ho té força complicat per formar govern (EFE)

El fins ara a l'oposició Partit Socialdemòcrata ha guanyat amb un estretíssim marge de dues dècimes -uns 6.000 vots- al partit de la ultradreta Partit dels Finlandesos a les eleccions parlamentàries a Finlàndia.

El Partit Socialdemòcrata, dirigit per l'exlíder sindical Antti Rinne, obté el 17,7% dels vots i 40 diputats, enfront del 17,5% i 39 escons del Partit dels Finlandesos, encapçalat per l'eurodiputat Jussi Halla-aho. D'aquesta manera, el Partit dels Finlandesos supera al partit conservador Kokoomus del ministre de Finances en funcions Petteri Orpo, que assoleix el 17% dels vots i 38 escons.
 

L'ultradretà Jussi Halla-aho s'ha quedat a només dues dècimes del guanyador (EFE) 

El Partit de Centre del primer ministre finès, Juha Sipilä, ha estat el gran perdedor d'aquests comicis, ja que obté el 13,8% dels vots i 31 diputats, el pitjor resultat de la seva història. També destaca l'ascens dels Verds, que s'han convertit en la cinquena força parlamentària.

Antti Rinne s'ha mostrat satisfet perquè no guanyaven des de 1999, però ha admès la complicada situació resultant de les urnes.

*És difícil dir què ha passat. Per algun motiu, el Partit dels Finlandesos ha aconseguit mobilitzar els seus votants i això és el que s'ha vist al resultat. Està clar que el terreny de joc polític ha canviat i ara a Finlàndia tenim diferents partits de dimensions similars. És un fenomen"

Els socialdemòcrates han guanyat els comicis prometent augmentar la despesa pública en educació i serveis socials, i fer créixer 3 punts la taxa d'ocupació, fins al 75%.

El Partit dels Finlandesos, que havia format part del govern de les últimes grans retallades, ha recuperat suport a les urnes després de fer un gir cap a postulats xenòfobs.
 

Els socialdemòcrates han guanyat però no tenen assegurat el govern​ 

El nou govern depèn de les aliances

El vot ha quedat tan repartit que el futur govern dependrà de les aliances que es puguin formar. Fins a nou formacions han entrat al Parlament d'aquest país de cinc milions i mig d'habitants.

Els verds i l'aliança d'esquerres, cinquena i sisena formacions, podrien donar suport als socialdemòcrates, però hi ha esculls: Els socialdemòcrates defensen la construcció d'un tren a l'Àrtic que veuen com una oportunitat econòmica. Els verds el veuen com un projecte de gran impacte medioambiental que a més amenaça la minoria que habita el nord finlandès, els samis, els últims indígenes d'Europa.

També caldrà veure què fan la Coalició Nacional, de centredreta, i el Partit del Centre, que fins ara formaven el govern. Una gran coalició amb els socialdemòcrates permetria aïllar la ultradreta, però si no s'escolten les preocupacions que han expressat els votants, podria acabar fent-la més forta.

VÍDEOS RELACIONATS