Els membres de la Sindicatura Electoral de l'1-O, amb Quim Torra (Jordi Bedmar)
Els membres de la Sindicatura Electoral de l'1-O, amb Quim Torra (Jordi Bedmar)

Els síndics de l'1-O anuncien una defensa "jurídica i política" al judici

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebut aquest dilluns a la tarda els cinc membres de la desapareguda Sindicatura Electoral de Catalunya, prevista per al referèndum de l'1 d'octubre.

A Jordi Matas, Marc Marsal, Tània Verge, Marta Alsina i Josep Pagès, la fiscalia els acusa dels delictes d'usurpació de la funció pública i de desobediència i demana dos anys i nou mesos de presó. Torra els ha volgut transmetre el suport tant seu com del govern.

 

 

Una defensa "jurídica" i "política"

Després de reunir-se amb Torra, el president de la Sindicatura, Jordi Matas, ha anunciat que els cinc síndics del referèndum es defensaran al judici jurídicament i també políticament. Ha reivindicat que van ser escollits perquè "hi havia una voluntat majoritària del poble de Catalunya, de la majoria del Parlament i una voluntat governamental" per celebrar el referèndum de l'1-O, per la qual cosa assegura que ho tornarien a fer.

"Estem convençuts que no hem comès cap delicte."

Per això, Matas ha destacat que al judici faran una defensa jurídica, perquè creu que tenen "raons jurídiques" per defensar que no han comès cap delicte, però també faran una defensa política. Sobre aquesta defensa política, ha argumentat que "convocar un referèndum no és cap delicte" ni ho és posar la seva experiència professional al servei d'aquesta causa.

La Sindicatura Electoral, creada pel Parlament, era una mena de Junta Electoral encarregada de vetllar pel bon funcionament de l'1-O. El Constitucional, però, ràpidament la va suspendre, quan tot just havia tingut temps de començar a posar en marxa la seva estructura territorial.

Els síndics van rebre l'ordre de renunciar al seu càrrec, sota l'amenaça de multes de 12.000 euros diaris.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàQuim Torra
Anar al contingut