París

Els sindicats xifren en 3,5 milions els francesos que es manifesten contra les reformes del govern

Novena jornada de vaga general a França, en aquesta ocasió contra les reformes econòmiques que preveu el president Nicolas Sarkozy. La novetat més polèmica de les reformes previstes per l'executiu és allargar dos anys -fins als 62- l'edat mínima de jubilació. Els sindicats han convocat 270 manifestacions a tot el país, a les quals hi haurien assistit 3,5 milions de persones. El govern rebaixa aquesta xifra fins al milió cent mil ciutadans. Les protestes han estat violentes en algunes ciutats i han deixat més de 4.000 benzineres sense carburant.

Actualitzat
Amb aquestes mobilitzacions, els sindicats busquen pressionar el Senat, on s'estan debatent desenes d'esmenes presentades per l'oposició perquè la cambra voti en contra de la reforma. Els sindicats calculen que unes 330.000 persones han assistit a la manifestació de París, la més multitudinària. Aquesta xifra seria la mateixa que la de la protesta del 12 d'octubre. Les autoritats, però, afirmen que només 67.000 ciutadans han sortit al carrer de la capital francesa en contra de les reformes que preveu l'executiu.

La protesta s'ha seguit també a altres ciutats franceses. A Perpinyà, per exemple, unes 30.000 persones segons els sindicats, 12.000, segons la policia, s'han manifestat, convocats pel conjunt de les organitzacions sindicals i els partits d'esquerra. Ha estat la marxa més multitudinària de les sis que s'han fet fins ara a la capital nord-catalana.

En el conjunt del país haurien participat a les manifestacions uns 3,5 milions de ciutadans, xifra que el govern rebaixa fins a 1,1 milions, 130.000 menys que a la jornada de protesta de fa una setmana.

Garantir el subministrament de combustible

La manca de benzina és el que més preocupa el govern francès. Nicolas Sarkozy ha avisat que intervindrà per posar fi a l'escassedat de combustible, perquè "hi ha gent que vol anar a treballar" i "no pot estar privada de combustible". El president francès afirma que l'aprovació del projecte no por ajornar-se perquè una de cada deu pensions a França s'ha de finançar amb deute perquè amb les cotitzacions dels treballadors no n'hi ha prou.

El primer ministre, François Fillon, s'ha reunit d'urgència amb els proveïdors de combustible per veure com solucionen la situació. La falta de benzina al país veí ha provocat que nombrosos conductors francesos vinguin a posar gasolina a Catalunya. En algunes benzineres de la Jonquera s'han registrat cues sense que hi hagi, però, problemes de subministrament.







NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut