Barcelona

Els sindicats parlen de seguiment massiu de la vaga i el govern diu que es compleixen els serveis mínims

Més de 2,6 milions de treballadors catalans estan cridats aquest dimecres a la vaga general contra la reforma laboral aprovada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero. És la setena vaga general de la democràcia i els sindicats convocants, CCOO i la UGT, esperen paralitzar el país. Els sindicats fan un balanç molt positiu de l'inici de la vaga general que es fa avui contra la reforma laboral. Parlen de seguiment majoritari i d'incidències escasses durant la nit. Segons el govern espanyol, la vaga s'està desenvolupant sense incidents i els serveis mínims pactats s'estarien respectant. La demanda elèctrica de les principals indústries s'hauria reduït en un 15% durant la nit.

Actualitzat
Els responsables de Comissions Obreres i la UGT asseguren que el seguiment de la vaga als torns de nit ha estat massiu, i que s'han paralitzat empreses com els serveis de recollida d'escombraries, les alimentàries i petroquímiques, i les principals indústries al voltant de Barcelona. També asseguren que la vaga s'està desenvolupant de manera pacífica i que l'acció dels piquets és només informativa.

Una sindicalista ferida greu a Madrid en ser atropellada per una furgoneta i un ferit lleu a Mercabarna, a la Zona Franca, són els dos incidents més destacats des de l'inici de la protesta. La vaga, que s'allagarà fins a les dotze d'aquesta nit, ha començat, doncs, amb relativa tranquil·litat i amb un seguiment massiu en fàbriques, serveis de neteja, transport i mercats, entre d'altres.

Una dada que pot donar pistes sobre el seguiment de l'aturada és la del consum elèctric. Segons Red Eléctrica, a les cinc de la matinada, el consum d'electricitat era molt més baix que el d'un dia laborable a la mateixa hora. La companyia diu que correspondria al consum que hi pot haver un diumenge de matinada.

La incògnita

La gran incògnita de la vaga és saber quin seguiment tindrà, tenint en compte que l'estiu va obligar a deixar-la pel setembre i que l'aturada de funcionaris del juny va tenir un suport desigual.

Els sindicats confien que els treballadors protestin per una reforma que, denuncien, abarateix l'acomiadament (generalitza les indemnitzacions de 33 dies per any treballat en comptes de 45) i permet negociar rebaixes al marge dels convenis col·lectius. És la setena vaga general que viu l'Estat en democràcia. Un dispositiu especial de seguretat vetllarà perquè es respectin el dret a la vaga, al treball i els serveis mínims. 

Serveis mínims

Respecte dels serveis mínims, la majoria de transports, ja siguin urbans o interurbans, funcionaran amb un 25% del servei en hora punta, de 6.30 a 9.30 i de 17 hores a 20 hores. Els serveis de metro, autobusos, Rodalies i Ferrocarrils de la Generalitat hauran d'operar d'acord amb aquestes condicions, però fora de les hores punta no hi haurà servei.

En el cas de l'AVE, els serveis mínims han de ser del 20%. Segons consta a l'acord signat, circularan un total de 8 trens d'alta velocitat entre Madrid i Barcelona entre les 7.30 i les 23.18 hores.

En el cas dels trens regionals de mitjana distància, el 29-S quedaran sense servei durant tota la jornada.

Pel que fa a l'activitat a l'aeroport es garanteixen el 10% dels vols peninsulars, el 20% dels europeus i el 40% dels intercontinentals. Els vols a les illes seran la meitat dels que són habituals. 

En l'àmbit sanitari, es garanteixen les urgències, l'atenció als pacients dels hospitals, de quimioteràpia i radioteràpia i les unitats especials, com ara cures intensives, parts o neonatologia. En canvi, per a qui tingui una visita programada al CAP es recomana que hi truqui abans per comprovar que no farà el desplaçament en va. 

En educació hi haurà una persona de direcció a tots els centres no universitaris, un docent per a cada cinc aules a Primària i, a les llars d'infants, un 25% de la plantilla.

Fora de Catalunya hi pot haver més incidents, sobretot als llocs on s'han imposat els serveis mínims, "abusius" segons els sindicats, com ara a Madrid.

Manifestacions previstes

Els sindicats han convocat diverses accions de protesta. Hi haurà manifestacions a les 6 de la tarda a les quatre capitals. A Barcelona sortirà del passeig de Gràcia amb l'avinguda Diagonal; a Tarragona, a la plaça de la Font; A Girona, de la Plana de la Copa (al passeig de la Devesa), i a Lleida, del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera (Campus de Cappont). 

Al migdia hi haurà protestes a la plaça del Carme de Tàrrega i a la del Mercat, de Tortosa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut