Els representants dels sindicats CCOO, UGT i IAC (Foto: EFE)
Els representants dels sindicats CCOO, UGT i IAC (Foto: EFE)
Barcelona

Els sindicats de la funció pública radicalitzaran les protestes si es mantenen les retallades

Els sindicats de la funció pública radicalitzaran les protestes si es mantenen les retallades. Els tres principals sindicats, CCOO, IAC i UGT, han convocat pel proper dimecres, 18 de gener, una gran manifestació contra les retallades que anirà de la plaça Sant Jaume al Parlament. La protesta es durà a terme coincidint amb el debat en aquesta cambra dels pressupostos del 2012. Els sindicats han fet una crida a tots els empleats públics a sortir al carrer i a exercir tota la pressió que es pugui fer.

RedaccióActualitzat
Els portaveus sindicals han assenyalat que fins i tot estudien convocar una vaga en el sector si els pressupostos que aprovi definitivament el Parlament no pal·lien les retallades que afecten els funcionaris i empleats públics.

"L'administració és la que està provocant que passin coses com les que passen", ha dit Josefina Pujol, representant de CCOO, que ha advertit que les protestes "podrien generalitzar-se" perquè els treballadors públics "ja estan farts" d'assumir el cost de la crisi.

"Quan un govern es carrega la negociació col·lectiva comencen a passar les coses que estan passant. El conflicte està servit", ha assegurat el portaveu de la UGT, Xavier Casas, en referència a les protestes al carrer que estan protagonitzant aquests últims dies els funcionaris de presons i els Mossos d'Esquadra.

Després de tancar-se sense acord les converses amb la Generalitat per modificar les mesures anunciades per rebaixar els sous i les condicions de treball dels empleats públics, els sindicats han posat ara tota la seva confiança en el tràmit parlamentari i en la pressió que es pugui fer al carrer.

L'abast de les noves retallades

Les mesures previstes a la llei d'acompanyament i la reducció salarial que recullen els pressupostos suposaran una reducció salarial dels treballadors públics de la Generalitat d'entre el 10 i el 20%, segons denuncien els sindicats, que subratllen que les retribucions d'aquests col·lectius tornaran als nivells del 2004.

El portaveu de l'IAC, Luis Blanco, ha denunciat a més que, sense esperar a l'aprovació dels pressupostos, la Generalitat ja ha retirat els tiquets de menjador de manera general i ha eliminat alguns complements com els que cobren alguns funcionaris que atenen el públic.

Les mesures que afecten la funció pública anunciades pel govern i que obtindrien llum verda amb l'aprovació dels pressupostos i la llei d'acompanyaments busquen un estalvi de 625 milions d'euros.

Anar al contingut