Madrid

Els sindicats aposten per un pacte global i aparquen les mobilitzacions

Viratge en les negociacions per la reforma de les pensions després de quatre dies sense avenços. Els sindicats veuen ara més oportunitats per l'acord, demanen un pacte global i aparquen la convocatòria de mobilitzacions. De la seva banda, el ministre de Treball, Valeriano Gómez, també ha subratllat "avenços tangibles" en les trobades. Malgrat l'optimisme i la suavització del to, les posicions segueixen inamovibles respecte al retard en l'edat de jubilació als 67 anys: els sindicats ho rebutgen i el govern espanyol insisteix a mantenir-ho. I enmig d'aquest clima, han arribat les declaracions del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que completarà les reformes amb consens o sense.

Actualitzat
Els sindicats comencen a parlar d'un gran pacte social contra la crisi com una altra via d'acord. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha reconegut que "han canviat algunes coses" i que govern i sindicats han començat a discutir de manera "molt intensa" qüestions com la reforma laboral o la negociació col·lectiva. Per tot plegat, el secretari general de Comissions Obreres ha conclòs que ara veu més "oportunitats d'acord" amb el govern.

En unes declaracions a la cadena Ser, Toxo ha allunyat la possibilitat d'una altra vaga general tot afirmant que encara que "les negociacions estan en un punt de duresa important", ara que les eleccions municipals són cada cop més a prop hi ha "una major oportunitat d'acord".

Des d'UGT també es defensa un pacte global que vagi més enllà de la reforma de les pensions. Malgrat la suavització del to i que des dels sindicats s'aparqui ara per ara les mobilitzacions -diuen que és "temps de negociacions" i no de manifestacions- el rebuig de CCOO i UGT al retard de l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys continua.

Paral·lelament, aquest dimarts, al Ministeri de Treball es presentava el retrat oficial de qui en va ser ministre, Jesús Caldera, el qual va viure uns quants anys de bonança econòmica. El seu successor, Valeriano Goméz, no pot dir el mateix. Immers en la negociació amb els sindicats per la reforma de les pensions, el ministre ha reiterat que l'edat de jubilació s'ha d'elevar als 67 anys, però que la gent amb feines "penoses" i amb molts anys cotitzats podria quedar-ne exempta. És precisament per aquí que podria passar el camí de l'acord.

En tot cas, si analitzem les declaracions fetes en les últimes hores pels responsables del govern i dels sindicats i les comparem amb les que feien els mateixos protagonistes fa només uns quants dies, podríem dir que l'acord de les pensions és més a prop.

"Comptem amb una bona base compartida amb els sindicats", ha dit Gómez abans d'afegir que l'elevació de l'edat de jubilació "no afectarà" els actuals pensionistes i es farà de forma "extremadament progressiva i suau".

En aquest clima de negociacions han irromput les paraules del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que ja ha avisat que completarà les reformes encara que no hi hagi consens.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut