Els símptomes del TOC sever es redueixen un 42% amb l'estimulació cerebral profunda

Un estudi de l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'IDIBELL mostra que aquesta tècnica és un tractament efectiu i segur per al trastorn obsessivocompulsiu, tant a curt com a llarg termini

RedaccióActualitzat

L'estimulació cerebral profunda és una tècnica segura i efectiva per reduir els símptomes obsessius a llarg termini. Així ho afirmen els autors d'un estudi que ha comparat persones amb trastorn obsessivocompulsiu (TOC) a qui s'ha aplicat aquesta tècnica amb d'altres que van seguir tractaments convencionals.

L'estudi l'ha fet un equip multidisciplinari de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l'IDIBELL. S'ha publicat a la revista Brain Stimulation.

Les persones que tenen trastorn obsessivocompulsiu (TOC) presenten pensaments, imatges o impulsos no desitjats (obsessions) que provoquen comportaments o accions mentals repetitives (compulsions). Això i les conductes per evitar certes situacions no només les perjudiquen en la vida quotidiana, sinó que els causen un gran patiment emocional.

Al voltant d'un 2% de la població general desenvolupa un TOC, i no se'n sap una causa específica, tot i que hi intervenen factors genètics i ambientals.

Aproximadament, una de cada deu persones que pateix TOC presenta una forma crònica i incapacitant de la malaltia. Els casos més severs són resistents als tractaments convencionals, que consisteixen en psicoteràpia i fàrmacs.

En els darrers anys, l'estimulació cerebral profunda ha començat a estudiar-se com a alternativa terapèutica per a aquests pacients, però el coneixement dels efectes a llarg termini d'aquesta opció terapèutica era molt limitat.

Cincs dels autors de l'estudi
Cincs dels autors de l'estudi publicat a Brain Stimulation (Hospital de Bellvitge)

L'estimulació cerebral profunda consisteix a implantar uns elèctrodes que permeten estimular elèctricament punts específics del cervell, de forma selectiva i reversible. Així s'aconsegueixen beneficis terapèutics en malalties resistents a tractaments, com la malaltia de Parkinson, la tremolor essencial, la distonia o l'epilèpsia.

El 2007, els Serveis de Psiquiatria i Neurocirurgia de l'HUB van iniciar el programa de tractament amb estimulació cerebral profunda per a pacients amb TOC resistent i sever. Ara han aprofitat aquesta experiència per estudiar els efectes que té el tractament.

En l'estudi han comparat l'evolució de 25 pacients tractats amb aquesta tècnica en aquest centre hospitalari entre 2007 i 2020 durant una mitjana de 6,4 anys amb la d'un altre grup, també de 25 pacients obsessius severs i resistents, als quals es va oferir la possibilitat de rebre estimulació cerebral profunda, però la van rebutjar.

Els resultats mostren que aquest tractament va produir una reducció del 42,5% en els símptomes del TOC. En canvi, només es va reduir un 4,8% en el grup control. Els autors consideren que el 56% dels que van rebre estimulació cerebral profunda van respondre al tractament i un 28% més hi va respondre parcialment.

L'estudi també mostra que, a més de reduir els símptomes obsessius, l'estimulació cerebral profunda també ha incidit en una millora de l'ansietat i la depressió en aquests pacients i una recuperació significativa de la seva capacitat funcional.

Els autors conclouen afirmant que el seu estudi confirma la validesa d'aquesta tècnica com un tractament efectiu i segur, tant a curt com a llarg termini.

Malgrat això, també matisen que com que pot estar associat a alguns efectes adversos greus, els riscos i beneficis han de ser valorats en cada cas.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut