Barcelona

Els serveis mínims es compleixen sense incidents durant la vaga dels treballadors d'ambulàncies de Catalunya

El motiu de la vaga és la rebaixa salarial del 9,2% que la patronal va aplicar des de fa mesos. De moment,els serveis mínims s'han complert sense incidents. Pe que fa al seguiment de l'aturada. els sindicats diuen que s'han deixat de fer el 90% dels serveis, mentre que el Departament de Salut xifra en només el 9% l'abast de la vaga.

RedaccióActualitzat
Els prop de 5.000 treballadors d'ambulàncies de Catalunya estan convocats a la vaga fins dijous per protestar per la rebaixa de sou del 9,2% que els ha aplicat la direcció. De moment, els serveis mínims s'han complert sense incidents. La Generalitat va ordenar que durant aquests dies de vaga s'establissin equips de guàrdia per garantir el trasllat de malalts i accidentats en cas d'urgència i de necessitat inajornable, ja sigui a la via pública o en peticions domiciliàries i interhospitalàries. També, atendre persones en tractament oncològic o d'hemodiàlisi o que necessitin proves complementàries de caràcter urgent, i dels trasllats entre hospitals.

Com sempre passa, no hi ha coincidències a l'hora de valorar el seguiment de l'aturada. Així, mentre que els sindicats diuen que s'han deixat de fer el 90% dels serveis, el Departament de Salut xifra en només el 9% l'abast de la vaga.

Quatre dies de vaga

Els treballadors van confirmar divendres la vaga del 9 fins al 12 de setembre després de l'acte de conciliació amb l'Associació Catalana d'Empresaris d'Ambulàncies (ACEA) en què no van arribar a cap acord.

Els sindicats diuen que la reunió va ser un acte de pressió i de coacció, i que ells no poden assumir el cost social de la proposta que fan els empresaris. Les trenta empreses concessionàries del servei de transport sanitari a Catalunya han aplicat una rebaixa salarial del 9,2% de manera unilateral als seus 4.800 treballadors. Segons CCOO, aquesta retallada, juntament amb la congelació dels últims anys, implica una reducció salarial d'entre el 18 i el 20%. A més, els sindicats denuncien que la patronal està obstinada a repercutir en els sous dels treballadors les retallades que els ha aplicat l'administració.

ACEA va proposar retirar la reducció del 9,2% sense retornar els imports ja extrets. A més, no ha descartat aplicar la reducció en la paga extra del desembre si el conflicte laboral continua. Segons el portaveu de l'agrupació d'ambulàncies de CCOO, Manuel Campaña, la postura de la patronal "és inassumible per part social" i "insuficient". Per aquest motiu, el sindicat interposarà una demanda de conflicte col·lectiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel descompte, ja que consideren que és "il·legal" perquè no està inclòs en les clàusules dels contractes de concessió pública.

Desenes de treballadors es van concentrar davant del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC), on es va fer la reunió, per protestar contra aquest conflicte laboral que mantenen des de fa mesos. Des que va esclatar el conflicte, els treballadors han organitzat manifestacions i s'han cremat sis ambulàncies en diversos punts del país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut