Barcelona

Els serveis mínims a l'educació, la sanitat, la justícia i Ferrocarrils han funcionat amb normalitat

Els serveis mínims decretats als hospitals i als centres sanitaris, als centres educatius, a la justícia i als Ferrocarrils de la Generalitat per la vaga de la funció pública d'aquest dimarts s'han complert amb normalitat. Als hospitals s'han garantit les urgències i a les escoles hi ha hagut un professor per cada quatre classes. Els Ferrocarrils han circulat amb la meitat dels trens en hora punta tant al matí com a la tarda, fins a les 8 del vespre. El servei ja no es reprendrà fins aquest dimecres al matí. En canvi, Renfe i TMB han operat amb normalitat perquè no els afectava la retallada.

Actualitzat
S'han complert amb normalitat els serveis mínims decretats per la Generalitat amb motiu de l'aturada del sector públic contra la rebaixa del 5% del sou dels funcionaris i les retallades en les empreses públiques i els centres concertats a Catalunya, una aturada que ha tingut un seguiment desigual segons les fonts.

Hospitals i centres sanitaris

Han funcionat amb normalitat el servei d'urgències, unitats especials com l'UVI, l'UCI, les unitats coronàries, les d'hemodiàlisi, neonatologia, parts, radioteràpia i quimioteràpia i altres d'urgència. A més, s'han fet les operacions més urgents, s'ha garantit l'atenció als malalts ingressats i el transport per als malalts d'urgències i també hi ha hagut el servei habitual en les àrees de neteja d'alt risc.

Pel que fa als centres d'atenció primària, les consultes externes i altres centres d'assistència extrahospitalària públics i privats concertats, s'hi ha garantit l'assistència urgent i el servei s'ha prestat com a mínim amb el 25% de la plantilla. En altres serveis, ha treballat la plantilla d'un dia festiu i, en cas que sigui la mateixa que en un dia laborable, el servei ha funcionat amb el 50% dels empleats.

D'altra banda, els centres d'atenció i de trucades d'urgències i emergències també han operat amb normalitat.

Cal destacar, però, que el sindicat d'infermeria SATSE i el de Metges de Catalunya -que és majoritari en el sector- no han secundat la vaga i mantenen un calendari propi de mobilitzacions.

Escoles i llars d'infants

A l'ensenyament Infantil i de Primària hi ha hagut un professor per cada quatre classes, mentre que a les llars d'infants ha treballat el 25% de la plantilla. En tots dos casos, hi ha hagut una persona de l'equip directiu i un auxiliar administratiu o subaltern per cada centre.

L'aturada ha obligat a ajornar un dia l'inici de la selectivitat, que havia de començar aquest dimarts però que ho farà aquest dimecres.

Transports: vaga a Ferrocarrils, no a Renfe

Amb motiu de la vaga, han circulat la meitat dels trens habituals dels Ferrocarrils de la Generalitat a les franges horàries d'entre dos quarts de set i dos quarts de deu del matí i entre les cinc de la tarda i les vuit del vespre. En la resta d'hores els trens no han circulat, i un cop acabats els serveis mínims, ja no ho faran fins dimecres al matí. Pel que fa al cremallera de Núria, hi ha hagut el 25% del servei entre el municipi de Queralbs i Núria.

Renfe i altres transports com ara el metro o el tramvia no s'han aturat ja que ni a Renfe ni a TMB els afecta la retallada.

Emergències i justícia


En aquest àmbit ha treballat el personal de guàrdia de bombers, tècnics especialistes i operadors de control central, entre d'altres. Els Mossos no han parat, mentre que hi ha hagut serveis reduïts als centres d'informació de trànsit, a la Direcció General de la Policia i al cos d'agents rurals.

Pel que fa a les presons i als centres de justícia juvenil, ha treballat el 70% del personal.

Als jutjats i l'administració de justícia, hi ha hagut el personal que normalment treballa un dia de guàrdia als jutjats de primera instància i instrucció, als jutjats de violència sobre la dona, als de menors i a l'Institut de Medicina Legal. També hi ha hagut serveis reduïts en altres jutjats però no s'han aturat els jutges, que tenen prohibit fer vaga.

Serveis socials

Els menjadors socials han prestat el servei habitual, mentre que hi ha hagut serveis reduïts a les residències de gent gran i persones disminuïdes i al centre d'acolliment d'atenció especial, residències, pisos llar -que han tingut el funcionament d'un dia festiu-, en l'ajuda a domicili -on s'han prestat els serveis urgents, els centres de dia -el servei de menjador ha operat com habitualment i a la resta de serveis s'ha garantit el 50%- i al servei de comunitats infantils i juvenils -on hi ha hagut el 50% dels serveis. Pel que fa a la teleassistència, ha funcionat com a mínim el servei de teleoperadors i personal assistencial.

Altres

A l'administració de la Generalitat, hi ha hagut serveis reduïts als serveis de registre de documents o oficines d'atenció ciutadana i una persona per servei als que tramiten documents amb terminis fixats.

A la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, ha treballat el 50% del servei de notícies.

A les instal·lacions portuàries, s'han garantit els serveis de vigilància i d'emergència.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut