Vinya per on han passat els senglars
Els pagesos demanen ajuda per no perdre les collites

Els senglars destrossen les collites al Penedès: "Abans en veies un, ara, ramats"

Els pagesos temen perdre fins al 40% de la producció i demanen mesures davant una plaga que consideren descontrolada

RedaccióActualitzat

Finals d'agost és època de verema a les vinyes del Penedès, quan el raïm arriba al moment òptim de maduració. Una verema que perilla per la falta de pluges, però també, i cada cop més, per l'acció dels senglars, que entren al camps de nit, dia sí i dia també, pràcticament en ramats.

Es mengen el gra més madur i destrossen el que encara no està a punt, com es pot veure en aquestes imatges:


Els pagesos calculen que poden arribar a perdre entre el 30% i el 40% de la producció i denuncien que, tot i tenir-la assegurada, no cobrirà els danys. Fins i tot creuen que encara són pitjor que la plaga de míldiu que l'any passat també va arruïnar les collites.

Els senglars es mengen la fruita dolça i escupen la que no ha madurat prou
La brança d'un presseguer trencada pels porcs senglars

Per Josep Esteve, coordinador de l'Àrea Metropolitana d'Unió de Pagesos de Catalunya, la situació està totalment descontrolada.

"Per mi, s'ha escapat de les mans. De 10 anys cap aquí això ha proliferat molt. Abans veies un senglar, ara en veus un ramat."

A més del raïm, als senglars també els agraden els préssecs de l'Ordal, que fan caure dels arbres arrepenjant-se sobre les branques fins a trencar-les. No els aturen ni trampes, ni llums, ni tanques ni fils elèctrics, com expliquen els afectats en aquest vídeo:

 

Canvis normatius

La Generalitat reconeix la sobrepoblació de senglars en determinades zones i assegura que hi posarà fre. Josep Pena, director dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Barcelona, ha explicat a TV3 que emprendran totes les mesures possibles per reduir-ne la població:

"Ho farem continuant amb el suport de les societats de caçadors i fent pressió cinegètica, fomentant les mesures d'autoprotecció dels mateixos pagesos, estimulant des de l'administració la comercialització d'aquesta carn perquè també sigui entesa com un recurs econòmic i, en el front normatiu, adaptant totes les reglamentacions de què disposem per posar-les més al dia."

Cada any es cacen a Catalunya uns 60.000 porcs senglars en batudes autoritzades, una xifra que encara resulta insuficient per controlar-ne el nombre.

 

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut