Dues professionals sanitàries de l'Hospital Clínic (ACN/Francisco Àvia)

Els sanitaris volen millores estructurals més enllà d'una gratificació "insuficient"

Una part del col·lectiu no està d'acord que l'import es decideixi en funció de la categoria professional

RedaccióActualitzat

El sector sanitari considera que la retribució extraordinària anunciada aquest dimecres pel govern és un primer pas, però reclama que aquest reconeixement professional no sigui puntual i es consolidi a les nòmines. Algunes veus, a més a més, no estan d'acord amb els criteris anunciats.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el vicepresident, Pere Aragonès, han explicat que s'hi destinaran 140 milions d'euros, que s'abonaran el mes d'agost.

La xifra que cada professional rebrà serà d'entre 1.350 i 350 euros, en funció de la categoria laboral i, sobretot, del grau de presencialitat durant la crisi sanitària.

Aquesta retribució extra també la rebran els professionals de les residències de gent gran i els centres sociosanitaris, que cobraran 900 euros com a màxim.

Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, diu que la gratificació aprovada pel govern "no és més que un gest, però els gestos també són importants".

En declaracions a TV3, Padrós també ha plantejat la necessitat de fer "canvis profunds" en la sanitat.

"La professió plantejarà la necessitat de canvis profunds per redreçar la situació de precarietat i les condicions retributives i laborals, que són absolutament impròpies d'un sistema que es vol excel·lent."


En declaracions a Catalunya Ràdio, Josep Maria Puig, del sindicat Metges de Catalunya, també ha demanat que la gratificació sigui el principi d'un seguit de millores necessàries.

"Ens sembla que a partir d'aquí el que s'ha de fer és encetar un camí en què aquestes millores no es quedin en una cosa anecdòtica."


En un sentit semblant s'ha pronunciat Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, que demana un augment estable del salari, més enllà d'questa gratificació, i que es recuperin "pèrdues salarials endarrerides des de fa molt de temps".

També "que es pugui tornar a invertir en sanitat".

Des del Sindicat d'Infermeria de Catalunya, Jèssica Morillas defensa que un plus no és una paga esporàdica.

"Si realment es creu que aquesta exposició a malalties contagioses i infeccioses ha de requerir un plus de perillositat com tenen altres professions, s'ha de reflectir a cada mensualitat."


Encara des de l'àmbit de la infermeria, el col·lectiu Infermeres de Catalunya (IC) considera "insuficient i injust" aquest pagament extraordinari.

No està d'acord que l'import estigui determinat per la categoria professional i assegura que el que estableix el decret de gratificació extraordinària als sanitaris "no recompensa" els qui hi han estat "més exposats".


#PrimaveraSanitària

Les xarxes socials també s'han omplert de reaccions a la gratificació extraordinària anunciada pel govern, missatges que han recuperat l'etiqueta #PrimaveraSanitària, que ja s'havia fet servir abans per a reivindicacions d'aquest col·lectiu professional o, molt recentment, per rebutjar el Premi Princesa d'Astúries de Cooperació.

Una part dels missatges consideren classista que la gratificació es faci tenint en compte la categoria professional.

 

 

 

 

 

 

D'altres recullen les reivindicacions del col·lectiu sanitari, que fa temps que demana més bons salaris i més diners per a la sanitat pública.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut