Els sanitaris asseguren que l'edat no és l'únic criteri per fer ingressos a l'UCI

No hi ha un protocol específic per a pacients de coronavirus a les UCI i els metges asseguren que sempre preval el criteri clínic

Mònica BertranActualitzat

En les últimes hores hi ha hagut molta inquietud per un document del Sistema d'Emergències Mèdiques que s'ha filtrat i s'ha interpretat que recomana no ingressar a l'UCI les persones més grans de 80 anys.

Es tracta d'un protocol tècnic per ajustar el tractament a les condicions dels pacients. L'edat és un criteri, però no l'únic ni el primer. Especifica que tothom té dret a rebre assistència mèdica i que es tracta de recomanacions generals perquè sempre preval el criteri mèdic.

Així ho defensa el director mèdic del SEM, Xavier Jiménez:

"És un recordatori, és una posada al dia de les recomanacions que nosaltres estem prenent cada dia amb pacients amb aquests perfils. No han aparegut ara amb la pandèmia del Covid-19 sinó que és el dia a dia de l'activitat del SEM. Les decisions finals es basen en el criteri clínic, la ciència que hi ha al darrera i les consideracions ètiques."

I és que tot tractament ha d'evitar l'acarnissament terapèutic, és a dir, allargar la vida amb tractaments agressius sense possibilitat que el pacient s'acabi recuperant amb certa qualitat de vida, com explica el cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron, Benito Almirante.

"Oferir-li el recurs intensiu a una persona que no té cap possibilitat de sortir-s'en, no és gens beneficiós perquè només dona perjudicis per a la persona i per entorn."

Xavier Jiménez defensa que el criteri és el mateix que s'ha aplicat fins ara.

"No estem fent res amb els malalts que no féssim fa unes setmanes o uns mesos o l'any passat."

El cap de Medicina Intensiva de l'Hospital de Sant Pau, Jordi Mancebo, assegura que van quedant places lliures al centre.

"Nosaltres cada dia tenim un llit disponible. És veritat que la situació és extremadament dinàmica i que hi ha estones del dia que està tot ple però, per fortuna, hi ha moviments de malalts."

Però és cert que la situació és molt complicada i que podria ser que, en algun moment, no hi hagi llit d'UCI per ingressar algú que sí que hi seria candidat.

Núria Terribas, directora de la Fundació Grífols i vicepresidenta Comitè Bioètica Catalunya, considera que és bo tenir uns criteris, tot i que seria desitjable no arribar a la pitjor situació.

"Si no hi som, molt millor però ja tenim un escenari marcat i tenim uns criteris donats als professinals perquè, allà on s'arribi, sàpiguen com actuar i d'una manera que no ho decideix unilateralment el professional que s'hi troba, sinó que hi hagi hagut un consens i una reflexió prèvia que a ell lli dona tranquil·litat."

Són protocols dels comitès de bioètica que donen pautes als professionals, assegura Terribas.

"No podem marcar un sol criteri que pot ser l'ordre d'arribada. No podem marcar un sol criteri com pot ser l'edat..."


Jordi Mancebo ho explica amb un exemple:

"Si vostè té fills i jo no tinc fills i tota la resta és igual, vostè anirà primer que jo. Aquest tipus de decisió i d'actitud és extremadament difícil, és dura. La major part de la gent no hi està acostumada. Però ve avalat per especialistes que es dediquen a la bioètica o a l'ètica clínica."

La bona notícia és que cada dia es donen altes. Com un pacient de 93 anys, que ja ha ingressat a planta a l'Hospital de la Seu d'Urgell.

"Estem donant més altes de les que jo m'imaginava que donaríem al principi. Cada dia estem estem donant altes, sistemàticament."

Ho diu Mancebo, que dins de la intensitat d'ingressos amb pacients infectats pel virus de la Covid-19, també n'hi ha que superen amb èxit la malaltia.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut