Una càmera de seguretat enxampa uns lladres robant en un domicili
Una càmera de seguretat enxampa uns lladres robant en un domicili

Els robatoris amb força en domicilis es disparen: un 10% més que el 2017

La policia extrema la vigilància fins i tot des de l'aire amb helicòpters

Actualitzat

Els robatoris amb violència als domicilis, els casos en què els lladres, a més de robar, agredeixen les persones que hi ha a l'habitatge, es mantenen al voltant dels 400 anuals. Però els robatoris amb força, aquells en què per entrar en un domicili els lladres trenquen o fan malbé panys, portes o finestres, han augmentat un 10% l'últim any.

En aquest moments, els Mossos tenen obertes 2.800 investigacions a tot Catalunya. El 2018 es van fer 2.480 detencions per robatoris amb força en domicilis, i 350 detinguts van anar a la presó.

 

 

 

Mentre que el robatoris amb violència en domicilis a Catalunya han passat de 406 al 2017, a 415, el 2018.
 

 

 

 

Patrulles amb helicòpter

La policia ha extremat les mesures de vigilància per combatre aquesta mena de robatoris i fa servir un helicòpter per patrullar. Tot i la distància i la foscor, des de l'helicòpter els mossos poden veure-hi amb claredat i com si fossin a prop. De l'helicòpter estant es pot guiar l'operatiu que actua sobre el terreny per acabar detenint els sospitosos. Cada cas és diferent i la policia valora en quins és més idoni fer servir la patrulla aèria.

La població té raó quan pensa que hi ha més robatoris amb força en domicilis; de fet, han augmentat un 10%, mentre que els robatoris amb violència no han crescut de manera significativa.

Els robatoris amb força són els casos en què els lladres espanyen la porta o forcen una finestra, entren, roben i se'n van. En xifres absolutes, l'any passat hi va haver uns 29.106 robatoris amb força en domicilis, mentre que el 2017 van ser 26.391.

 

 

Compartir informació

Una altra eina de la policia per lluitar contra els lladres de domicilis és compartir la informació. Els Mossos diuen que es traspassen la informació entre les unitats d'investigació de les comissaries i l'àrea central per poder veure si hi ha connexió entre robatoris fets en diversos llocs de Catalunya. Segons Albert Oliva, portaveu dels Mossos d'Esquadra, la informació també circula amb les policies europees.

"Sí que veiem, també, una certa connectivitat entre persones que es dediquen al furt amb persones o grups que acaben cometent robatoris amb força en domicilis. I això no és fruit de l'anàlisi d'un dia. Consultes operatives de diferents policies permeten veure aquesta connectivitat i, sobretot, la gran mobilitat que aquests grups tenen no només a Catalunya, sinó també a Europa."

La connexió delictiva permet que, un cop el cas arriba als jutjats, es pugui valorar no com a cas aïllat, sinó com a robatori fet per grups criminals. Això explica els 350 ingressos a la presó dels 2.480 detinguts de l'any passat.

 

 

Noticia relacionada: Drons per prevenir robatoris, la nova eina de la policia local de Sant Cugat

 

Objectes robats recuperats per la policia després de la detenció d'un grup criminal (Mossos d'Esquadra)

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut