La sala del Tribunal Suprem on es jutja Francesc Homs, aquest dimarts
La sala del Tribunal Suprem on es jutja Francesc Homs, aquest dimarts
Madrid

Els responsables de premsa i publicitat del 9-N diuen que no van rebre ordre de parar res

Els responsables tècnics de la Generalitat i de les empreses contractades diuen que no es van considerar afectats per la providència del TC en l'organització de les campanyes institucionals i del centre de premsa de Montjuïc

RedaccióActualitzat

La segona jornada del judici a Francesc Homs al Tribunal Suprem pel 9-N ha començat amb els testimonis que van intervenir en l'organització del centre de premsa a la Fira de Barcelona, que es va utilitzar per fer la cobertura informativa del procés participatiu del 9 de novembre del 2014, i també dels responsables que van organitzar les campanyes institucionals prèvies.

Els primers testimonis han estat els responsables de Fira de Barcelona que van intervenir en les negociacions per organitzar el centre de premsa al Pavelló Italià de Montjuïc. Tant Fàtima Soro, de l'assessoria jurídica, com Pere Camprubí, de l'àrea de negoci, han explicat que van considerar que la providència del Tribunal Constitucional del 4 de novembre no els afectava.

Les preguntes del fiscal, tant a Soro i Camprubí com a Carles Fabró, cap de protocol del Departament de Presidència, s'han referit sobretot a si coneixien la providència que prohibia el 9-N, i a si havien rebut alguna ordre de parar l'organització. En tots els casos, els testimonis han dit que no van rebre cap ordre en aquest sentit.

 

El fiscal nega la normalitat del 9-N a un testimoni

En l'interrogatori a Ignasi Genovès, llavors director general d'Atenció Ciutadana i Difusió de la Generalitat, el fiscal Jaime Moreno ha insistit en aquestes preguntes i Genovès també ha dit que no va rebre cap ordre per parar res. El fiscal ha insistit, Genovès ha afirmat que el 9-N es va fer amb normalitat i això no ha agradat a Moreno:

Jaime Moreno: "Després de la providència del Tribunal Constitucional què van fer?"

Ignasi Genovès: "Jo vaig entendre que estava en una estructura jeràrquica d'un departament, i vaig entendre que si els meus superiors no em deien res no hi havia motiu per parar la campanya."

Jaime Moreno: "Però a banda de l'estructura jeràrquica, què va pensar vostè d'això, no li va estranyar?"

Ignasi Genovès: "No, no em va estranyar. De fet la consulta es va fer amb tota normalitat."

Jaime Moreno: "Home, amb tota normalitat... avui no seríem aquí, no?"

Ignasi Genovès: "Bé, però en tot cas..."

Jaime Moreno (l'interromp): "No hi ha més preguntes, senyoria."

 

Era inviable retirar la publicitat institucional

Genovès també ha dit que en les campanyes institucionals relacionades amb el procés participatiu no hi van intervenir voluntaris, i també ha afirmat que "era inviable" retirar-les després de la prohibició del TC. Un altre testimoni, Mònica Osácar, llavors responsable de publicitat institucional de la Generalitat, ha afirmat que aquella va ser "una campanya més".

Per la seva banda, Federico Undina, director de l'IDESCAT, l'organisme de la Generalitat que gestiona les dades estadístiques de Catalunya, ha admès que es van cedir "dades de menors d'edat" pel registre del 9-N, però que la cessió de dades es va ajustar en tot moment a la llei vigent.

Les declaracions dels testimonis previstos pel matí d'aquest dimarts han estat molt ràpides, de manera que a dos quarts de 12 tots ja havien respost totes les preguntes, sobretot les del fiscal i, en alguns casos, també de la defensa. Llavors el president del tribunal ha donat la sessió per acabada i ha citat tothom a les quatre per a la sessió de tarda, quan ha de declarar l'expresident Artur Mas.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut