Una oficina de l'Agència Tributària (Europa Press/Marta Fernández)
El patrimoni mitjà de les grans fortunes a Catalunya va ser de més de 2,5 milions

Els requisits per accedir al xec de 200 euros: ingressos baixos i sense prestacions

El BOE publica aquest diumenge les condicions per demanar aquest ajut, en un pagament únic, per fer front a l'augment de preus per la crisi d'Ucraïna

Virgínia Arqué Nueno

Ja s'han fet públiques les condicions per accedir al xec de 200 euros anunciat pel govern espanyol aquest dissabte, dins del pla de mesures anticrisi per combatre l'alça de preus. I són molt restrictives.

El formulari per fer la petició encara no està actiu a la seu electrònica de l'Agència Tributària, però el Butlletí Oficial de l'Estat ja n'ha publicat els requisits.

Es poden trobar a l'article 31 del Reial Decret-llei 11/2022, de 25 de juny, pel qual "s'adopten i prorroguen les mesures per respondre a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna i a situacions de vulnerabilitat social i econòmica".


Qui pot demanar el xec?

L'ajuda de 200 euros, en un pagament únic, va destinada a treballadors, autònoms i aturats que tinguin ingressos baixos i no cobrin cap pensió de règim general, especial o de classes passives de la Seguretat Social.

Tampoc el podran demanar les persones que rebin alguna prestació, com l'ingrés mínim vital o les pensions de jubilació o invalidesa. Els treballadors han d'estar inscrits a la Seguretat Social i les persones aturades, cobrin o no prestació, han d'estar apuntades a les Oficines d'Ocupació.

Els beneficiaris de l'ajut han de tenir residència legal i efectiva a Espanya en el moment de l'entrada en vigor del reial decret (aquest diumenge) i de forma continuada i ininterrompuda durant almenys un any.


Quin és el límit d'ingressos?

L'ajuda es donarà només a qui tingui "un baix nivell d'ingressos i patrimoni" conjunts a la unitat familiar (comptant totes les persones que convisquin al domicili l'1 de gener del 2022 que estiguin casades --o similar-- o amb una relació de parentiu de fins a tercer grau de més de 2 anys).

Els ingressos de la unitat familiar l'any 2021 han de ser inferiors al 14.000 euros i el patrimoni ha d'estar per sota dels 43.196,40 euros anuals. També es comptaran els ingressos de les persones que estiguin en situació d'adopció o acolliment.


On es demana i quin termini hi ha per fer-ho?

Les sol·licituds les gestiona l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (excepte al País Basc i Navarra) i s'han de demanar abans del 30 de setembre per via telemàtica, a la web de l'AEAT.

La sol·licitud ha d'incloure el número de compte on es farà l'ingrés en cas de ser acceptada. No es rebrà cap confirmació oficial de si la petició ha estat acceptada o no. Si en tres mesos no s'ha cobrat l'ajut, es pot considerar denegada.


Com es gestiona?

El govern espanyol ha destinat 540 milions d'euros per finançar aquesta línia d'ajuts (que equivaldria a donar-lo a 2,7 milions de persones).

L'estat transferirà a les institucions navarreses i basques les quantitats que corresponguin als NIF dels possibles beneficiaris que visquin en aquestes comunitats autònomes, unes quantitats que es descompten del pressupost total.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaGovern espanyol
Anar al contingut