Edifici de la Universitat de Barcelona (ACN/Aina Martí)

Els rectors denuncien que la llibertat d'expressió "està seriosament amenaçada"

En un comunicat conjunt de les universitats públiques catalanes, condemnen l'ús de la violència i demanen la reforma del Codi Penal per exercir la llibertat d'expressió "amb amplitud"

RedaccióActualitzat

Els rectors de totes les universitats públiques catalanes han defensat la llibertat d'expressió i adverteixen, en un comunicat conjunt, que aquest dret "està seriosament amenaçat". Els màxims representants universitaris condemnen l'ús de la violència i aposten per la reforma del Codi Penal per exercir la llibertat d'expressió "en la seva màxima amplitud."

"La fortalesa d'un estat democràtic es mesura per la seva capacitat per acceptar la crítica i la dissidència, fins i tot la més descarnada."

Els rectors han fer públic el comunicat l'endemà de l'empresonament del raper Pablo Hasél.

Expliquen que "la llibertat d'expressió és un dels drets fonamentals sense els quals la democràcia deixa de ser-ho per convertir-se en un sistema en què ningú pot estar segur que no serà perseguit per les seves opinions i creences, siguin polítiques, religioses o de qualsevol altra naturalesa".

 

Asseguren que "no són pocs els casos de persones que han estat perseguides judicialment, i en ocasions condemnades, per les seves idees expressades a través de la creació artística, la literatura o la música".

Aposten pel diàleg "com a única via per canalitzar qualsevol reivindicació". I afegeixen que "rebutgem tota mena de violència i manifestem el nostre més ferm compromís amb la defensa dels drets fonamentals i, en aquests moments, especialment amb la llibertat d'expressió".

 



El rector de l'UdL diu que no va cridar els Mossos

El rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, va lamentar aquest dimarts la situació viscuda durant dos dies al recinte universitari i va assegurar que ell no va sol·licitar l'entrada dels Mossos, sinó que aquests li van comunicar l'actuació per donar compliment a l'ordre judicial per arrestar Pablo Hasél.

Segons Puy, "els responsables de les accions dels Mossos són els seus comandaments" i, en aquest sentit, "el rector no té cap potestat per ordenar res a la policia", va assegurar.

 

Puy va lamentar els fets que van tenir lloc al rectorat i va explicar que es va intentar parlar amb les persones que participaven en la tancada amb la consigna que es pogués fer permetent l'activitat acadèmica alhora que la protesta, però, segons el rector, "les coses es van anar complicant" i no va ser possible.

"S'hagués permès que les reivindicacions tinguessin un ressò mediàtic, però no és el que ha passat després amb el tancament."

El rector de la UdL va dir que, tot i comprendre les reivindicacions de Hasél i de les persones que li donaven suport, els mètodes que es van fer servir -en la tancada- "els veiem difícils d'entendre".

Interior del Rectorat de l'UdL després de la detenció de Hasél i el desallotjament (ACN/Salvador Miret)

En aquest sentit, es va referir al fet que tanquessin amb cadenes les portes d'accés a l'edifici i que "només poguessin entrar-hi les persones que ells consideraven".

"Fer servir metodologies per defensar una persona que impliquin accions de violència contra els altres, no ajuden a defensar les idees que es pretenien defensar amb l'acció reivindicativa."

El rector va explicar que presentaran denúncia pels danys que hi va haver al rectorat però que no s'adreçarà contra ningú en concret, sinó que ho fan per poder cobrar de l'assegurança.

ARXIVAT A:
UniversitatLlibertat d'expressió
Anar al contingut