Trípoli

Els rebels creuen que Gaddafi vol arribar al Txad o al Níger i els EUA insten a detenir-ne els alts càrrecs

La ubicació de Moammar al-Gaddafi continua portant de corcoll les noves autoritats líbies. El responsable rebel de capturar-lo, Hisham Buhagiar, ha assegurat que els informes indiquen que és al sud del país, a l'àrea de Ghwat. Es creu que viatja en un comboi de 10 vehicles i que es mou amb una tenda. Dóna per fet que ha fugit de Bani Walid i que amb el suport d'algunes tribus, intenta arribar al Txad o al Níger. Les especulacions es disparen arran de l'arribada d'un altre comboi d'uns 200 vehicles al país veí, al qual s'han dirigit els Estats Units per instar-los a detenir els alts càrrecs de l'antic règim libi que s'hi estan refugiant.

Actualitzat
La presa de Trípoli per part dels rebels després de 42 anys de govern dictatorial ha provocat la fugida esglaonada dels partidaris de Gaddafi. En els últims dies, la desbandada ha estat més accentuada i tots els ulls busquen el dictador entre els combois que surten de Líbia. Uns 250 vehicles civils i militars, escortats per soldats nigerins, es dirigien aquest dimarts a la capital d'aquest país. El Níger nega que Gaddafi anés en els vehicles, però reconeix que alts membres del règim sí que podrien ser-hi.

Això ha despertat les queixes dels Estats Units, que han demanat la col·laboració de les autoritats d'aquest país per detenir els fugitius. Victoria Nuland, portaveu del Departament d'Estat dels Estats Units, ha sol·licitat al país africà que "detinguin qualsevol membre del govern susceptible de ser processat, que confisquin qualsevol arma que trobin, i també que requisin qualsevol propietat del govern de Líbia per tornar-ho al seu poble".

Tot plegat, després que Burkina Faso hagi negat haver acollit Gaddafi. Després que una font militar francesa assegurés que el coronel i els seus fills podrien haver-se unit al comboi camí de Burkina Faso, aquest país assegura no saber-ne res.

Es trenquen les converses a Bani walid

Amb Gaddafi o sense Gaddafi al comboi, és evident que la desbandada final del règim ha començat. El pols pel poder encara es manté a Bani Walid, un dels últims nuclis de resistència gaddafista, situat a 150 km de Trípoli. El Consell Nacional de Transició ha estat negociant la rendició dels líders tribals de la ciutat, bastió d'una tribu lleial al dictador.

Semblava que l'acord era imminent, fins i tot els caps tribals ja havien rebut la bandera rebel, però aquest dimarts els rebels denunciaven que els gaddafistes havien disparat contra els negociadors del CNT i ara sembla només una qüestió de temps que els rebels es preparin per prendre la ciutat per la força.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut