Els raticides, una trampa per a les òlibes i un problema per al medi ambient

Moltes acaben morint intoxicades amb el verí que s'utilitza per controlar les plagues de rates

Al Baix Llobregat estan intentant que hi hagi més òlibes, una espècie que està caient en picat a tot Catalunya. Són grans caçadores de rates i ratolins, i moltes acaben morint intoxicades amb el verí que, precisament, també s'utilitza per controlar les plagues d'aquests rosegadors.

Un estudi de les entitats de conservació Galanthus i Anax ha detectat que al Parc Agrari del Llobregat només queden, com a molt, unes 5 parelles criant. Hi han instal·lat diverses caixes niu per ajudar l'espècie.

Els verins maten els ratolins, però, de retruc, els depredadors que se'ls mengen. I això que legalment el seu ús està molt restringit, i prohibit en camps agraris.


Una sola família d'òlibes pot menjar 15.000 rosegadors en un any. Segons un estudi de la Universitat de Barcelona, el 63% de les aus rapinyaires, tant nocturnes com diürnes, que arriben als centres de recuperació de Catalunya havien ingerit verins, i la majoria moren.

Totes les aus rapinyaires estan protegides, i en el cas de les òlibes estan en una gran regressió.

Per això han començat una campanya de sensibilització perquè es deixin d'utilitzar aquests verins i, a canvi, es facin servir altres sistemes de captura, com ara caixes en què queden atrapats. No només afecta els animals, sinó també els ecosistemes, i, per tant, a nosaltres.

Josep Valls, biòleg i director general d'Anticimex, explica que la problemàtica dels raticides és que és un producte contaminant. Se'n fan servir molts quilos que es tiren al clavegueram.

Proposen que ajuntaments i administracions utilitzin altres sistemes en el clavegueram que no continguin verins. Màquines que atreuen les rates i les atrapen al seu interior.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut