Els rastrejadors de Ferrovial, en vaga per reclamar que els contracti la Generalitat
Protesta dels rastrejadors contractats per Ferrovial davant de l'Institut Català de la Salut (ACN / Mariona Puig)

Els rastrejadors de Ferrovial, en vaga per reclamar que els contracti la Generalitat

El polèmic contracte amb Ferrovial se'ls acaba aquest diumenge, però els 850 treballadors volen que els hi subrogui Salut, que, de moment, els ha inclòs en una borsa de treball

Actualitzat

Els prop de 850 treballadors de Ferrovial que fins ara feien les tasques de rastrejadors per a la Generalitat han començat una vaga i s'han concentrat aquest dimarts al matí davant del Departament de Salut per reclamar que els contracti l'administració.

El contracte que tenien per fer el seguiment dels contactes d'infectats de Covid se'ls acaba aquest cap de setmana i han demanat a la Generalitat que els hi subrogui, i poder continuar treballant per a l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

Salut va anunciar la rescissió del contracte amb Ferrovial al desembre i va decidir seleccionar el personal de manera directa. Ara, els treballadors demanen que es tingui en compte que són persones formades i amb experiència, i consideren que l'oferta de la Generalitat de formar part de la borsa de treball d'interins no és suficient.

"El compliment de la normativa de la Unió Europea i estatal sobre successió i subrogació ha de suposar la subrogació dels treballadors i treballadores. Han de tenir el tractament de plantilla autònoma i no pas restar a l'espera de ser contractats a través de la borsa del Departament de Salut."

Així ho han fet saber en una carta adreçada a la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Marc Ramentol, i recorden que al moment més àlgid de la tercera onada no es pot desaprofitar la formació i l'experiència que aquests treballadors ja tenen.

"S'ha d'aprofitar, per part de l'Agència de Salut Pública, el que significa, alhora que es pugui guanyar temps, ja que els i les mateixes professionals ja estan formades i són coneixedores de l'activitat que han de desenvolupar."

Hi afegeixen que "és inqüestionable la qualitat del servei que aquests rastrejadors han dut a terme, tot i les dificultats alienes".

 

Els rastrejadors de Ferrovial, en vaga per reclamar que els contracti la Generalitat
Una de les sales on treballen els rastrejadors de Ferrovial (CCMA)


Carolina Soto Aliaga, gestora de contactes de Ferroser, la filial de Ferrovial contractada per a aquest servei, considera "una falta de respecte" tant per als treballadors com per a la salut pública que se'ls posi a la cua d'interins "després d'haver realitzat més d'1,5 milions de trucades" i amb l'esforç "físic i emocional" que comporta:

"Hem hagut d'empatitzar amb elles. Persones que quan feies les trucades acabaven d'enterrar un familiar. Persones que mentre parlaves amb elles es posaven a plorar perquè tenien un familiar a l'hospital que, a causa de la Covid, no el podien veure. Persones que tot i que el protocol fos de 5 minuts de trucada, et passaves 20 minuts per fer el possible amb aquella persona que, en aquell moment, buscava el teu suport".

 

Salut promet contractes al febrer

Salut diu que no se'ls pot subrogar directament, perquè el servei no serà exactament el mateix.

El nou sistema de rastreig, tot i tenir aspectes comuns amb l'actual, tindrà molts més serveis: seguiment individualitzat, programació de proves i contacte amb serveis socials, entre d'altres. L'aplicatiu, a més, també serà nou.

La conselleria, però, ha dit que vol aprofitar la formació i experiència dels actuals rastrejadors i per això la setmana passada va obrir, de manera extraordinària, la borsa de treball del Departament. S'hi van inscriure la majoria -més de 700- dels treballadors de Ferroser i Salut n'ha trucat a 200.

Dilluns, aquests 200 seleccionats, juntament amb 500 contractats prèviament al marge de Ferrovial, seran els que començaran a despenjar els telèfons per fer el seguiment de contactes.

Els rastrejadors de Ferrovial, en vaga per reclamar ser contractats per la Generalitat
Un dels treballadors fent el seguiment d'un contacte de Covid (CCMA)

Salut manté que la majoria d'aquests rastrejadors seran contractats pel Departament a partir del febrer. Atenent als principis de mèrit i igualtat que regeixen en la contractació pública, una part important d'aquests rastrejadors passaran a ser contractats directament per Salut, per continuar fent aquesta tasca.

 

Vaga fins al 4 de febrer

La vaga que han iniciat els treballadors està convocada pel sindicat IAC-CATAC, des d'aquest dimarts fins al dijous 4 de febrer. Els sindicats CCOO i UGT també demanen la continuïtat dels contractes d'aquests treballadors.

Si, més enllà del 31 de gener, quan s'acaba el contracte amb Ferroser, continua sent necessària la seva tasca, el sindicat reclama que Salut mantingui la contractació d'aquests professionals.

"I, fins i tot, davant la manca de reconeixement d'obligació de subrogació o el dret a la subrogació, el Departament i/o l'Agència de Salut Pública de Catalunya poden contractar o nomenar, l'endemà de la finalització del contracte de Ferroser, la totalitat dels treballadors i treballadores de l'empresa."

Aquesta plantilla de 849 treballadors actualment treballa des del SEM i a tres centres: la Sala Indra, a Sant Joan Despí, i la Sala Ciències i l'Espai Vital, a l'Hospitalet de Llobregat.  

Un contracte polèmic i que va arrenca amb mal peu
 
El polèmic contracte dels anomenats "rastrejadors" amb l'empresa Ferroser, filial de Ferrovial, ha estat en vigor des del maig passat i inicialment tenia un cost previst de 17,5 milions d'euros.

Després de les primeres queixes, el Departament de Salut ja va manifestar la necessitat d'un canvi de plantejament del servei, que no ha arribat fins al final del contracte, aquest gener.

Els treballadors de Ferrovial s'han queixat que el sistema informàtic no els funcionava, l'aplicació "es quedava paralitzada" o els casos sortien "duplicats" i això va fer que alguns contactes rebessin dues trucades alhora.

De fet, ni tan sols la va actualitzar a l'octubre, quan la quarantena es va reduir a 10 dies. Al sistema els continuava sortint trucar el dia zero, set i catorze.

 

ARXIVAT A:
SalutCovid-19
Anar al contingut