Porcs en una granja d'Alcarràs (ACN)
Porcs en una granja d'Alcarràs (ACN)

Els ramaders de Lleida, beneficiats per la pesta porcina a la Xina

El país asiàtic consumeix la meitat de la carn de porc del món

Actualitzat

A Lleida, els productors de porc celebren l'augment del preu i les exportacions. S'han disparat arran de la pesta porcina a la Xina.

Per això, a la Taula del Porc de la llotja de Mercolleida tot són somriures. Cada setmana els principals productors de porc i els escorxadors més importants d'Espanya negocien el preu dels animals que se sacrificaran. Una oscil·lació d'un cèntim en el preu del quilo del porc viu pot suposar que un milió d'euros vagi a la butxaca dels ramaders o de la indústria.

Hi ha somriures perquè l'epidèmia de pesta porcina africana a la Xina ha provocat que la cotització del porc estigui pels núvols. Els productors venen cara la matèria primera, però els escorxadors també venen la carn a bon preu per la gran demanda xinesa. I, com explica, Ramón Bellosta, conseller de Leridana de Piensos, no només a la Xina.

"La Xina i els països asiàtics del seu voltant que també tenen la pesta africana. Els falta molta carn i tota aquesta carn que els falta l'estan important d'Europa, de Brasil... Però dels Estats Units no pel tema dels aranzels."

 

 

A principis d'any, el preu del porc viu Mercolleida amb prou feines superava l'euro per quilo. En aquests moments frega l'euro i mig. Aquest increment de la cotització no s'ha traduït en un augment del preu del porc en els supermercats. Joan Costa, director executiu Noel Alimentària explica que tot Europa el consum de carn de porc i els seu seus derivats està estancat i això genera problemes a les empreses d'elaborats.

"Les fàbriques d'embotits estan patint molt. Els preus aquests tan alts que tenim i que no poden revertir a la distribució o als consumidors. Aquí està el gran problema."

Els analistes del sector calculen que la Xina tardarà entre 5 i 8 anys a recuperar la seva capacitat productiva, un moment que els ramaders no voldrien que arribés mai.

Ramón Bellosta aposta per viure el moment.

"El dia que la Xina deixi de comprar el que està comprant ara, segur que hi ha un col·lapse de carn de porc. Però, de moment, visquem el present i no pensem en el futur."

El 2018 es va detectar el primer cas de pesta porcina africana (PPA) a la Xina que s'ha estès de pressa per gairebé tot el país. I això passa en el país que consumeix la meitat de carn de porc del món.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Ramaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut