Sant Antoni de Vilamajor

Els ramaders acusen els animalistes de posar en perill les granges on protesten

L'organització Meat the Victims assegura que amb les seves accions volen denunciar les condicions de vida dels animals

RedaccióActualitzat

Ramaders i govern denuncien les accions dels grups animalistes que irrompen a les granges sense les mesures de seguretat sanitàries necessàries.

Diumenge passat, 200 membres de l'organització d'origen australià Meat the Victims va entrar sense permís a una granja de Sant Antoni de Vilamajor, al Vallès Oriental, per denunciar les condicions de vida dels animals. Va ser l'acció més massiva de l'organització a Catalunya, on ha actuat per tercera vegada des del març.

 

Acció dels animalistes a la granja de Sant Antoni de Vilamajor

 

Els activistes asseguren que les seves accions volen defensar els animals i fer públic com viuen. Massin Akandocch és un d'ells:

"Que la gent conegui cara a cara les víctimes de les seves decisions. Que coneguin tot el que hi ha darrere dels productes i denunciar les condicions de vida. A aquestes temperatures, que estem suant, no tenen ni aigua i aquests bebès han estat separats de les seves mares per després matar-los perquè nosaltres puguem beure la llet que els pertoca a ells"

 

Els activistes donen aigua als vedells

 

Les animalistes han penjat a la xarxa desenes de vídeos fets durant l'acció de diumenge:

 

 

Els pagesos de la zona estan indignats. Gerard Tramuntet, de la granja de Sant Antoni de Vilamajor on van entrar els activistes, assegura que els seus animals estan en condicions òptimes, que els dona llet cada cinc hores, i no aigua, i que l'estrès que els va provocar l'acció de diumenge va afectar la producció de llet de les vaques:
 

"Els animals estan en condicions immillorables perquè no els falta menjar en cap hora del dia, tenen abeuradors cada 15 metres. Amb aquesta calor que fa, com podeu veure, hi ha ventiladors muntats. Estan en condició de ramat, que és com està millor aquest bestiar"

 

Els ramaders asseguren que donen llet als vedells cada cinc hores


L'organització Meat the Victims va entrar al març en una granja de porcs de Sant Pere de Vilamajor per denunciar la falta d'espai dels animals. En aquella ocasió, el granger també va denunciar que els animals van patir un estrès que els va afectar la salut.

 

Només un 1% expedientat

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació assegura que es fan 500 inspeccions a granges anualment i que l'any passat es va obrir expedient a menys d'un 1%. La consellera Teresa Jordà informa que estan treballant amb la Conselleria d'Interior un protocol per evitar accions com la de diumenge

 

"Hi ha aquesta contraposició d'intentar demostrar no sé què quan, alhora, el que s'està fent és estressar l'animal i posar en risc la bioseguretat de les granges. Això són fets que nosaltres, com a departament però també com a sector, no podem tolerar ni tolerarem"

 

 

Unió de Pagesos també condemna l'acció i demana que es multin i s'identifiquin els activistes, que van marxar voluntàriament amb la mediació dels Mossos.
 


Marc Xifra, que té una granja de vaques a Riudellots de la Selva, defensa que la feina dels ramaders no es pot fer si no s'estima els animals. Denuncia que la impunitat dels animalistes, que no respecten les mesures estrictes sanitàries que ells han de seguir i que poden contaminar la granja, a banda d'estressar els animals.
 

Marc Xifra entre el seu bestiar
 

Afirma que a les seves granges es vetlla pel benestar dels animals segons les normes que dicta la Unió Europea. De totes maneres, des d'Unió de Pagesos s'acusa les grans lleteres de pactar preus i obligar les granges a créixer per poder ser competitives o simplement sobreviure:
 

"Molts vegades els ramaders s'han vist abocats a aquestes grans explotacions, a créixer molt perquè és el que li han demanat, per poder viure, o bé perquè li segueixin recollint la llet. Acabem sent les víctimes d'aquest sistema"

 

Unió de Pagesos ha proposat al departament posar un límit d'animals a les granges lleteres perquè no es superin les 300 vaques per explotació i millorin les condicions del bestiar.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut