La Baixada de Nargó
Coll de Nargó

Els raiers volen ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco

La candidatura per la Unesco ha coincidit amb la Baixada de Rais de Coll de Nargó, a l'Alt Urgell

Actualitzat

Els raiers preparen la candidatura perquè la Unesco els reconegui com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. L'ofici de raier consistia en la construcció de rais, embarcacions de troncs i la conducció fluvial aigua avall.

Àlex Ferrer, president de l'Associació de Raiers de la Ribera del Segre, ha ressaltat el caràcter internacional de l'ofici:

"És un ofici antic que s'ha donat en molts punts del món i en molts punts d'Europa. No és especial d'aquí, Catalunya, sinó que ho compartim amb molts pobles."

 

 

La candidatura ha coincidit amb el 30è aniversari de la Baixada de Rais de Coll de Nargó, a l'Alt Urgell. Els voluntaris han construït diverses embarcacions de fusta que han navegat pel riu Segre com feien anys enrere.  

La festa de Coll de Nargó és la més antiga en aquest tipus de festivitats i ara intenta obtenir el reconeixement internacional de la Unesco.

La celebració també serveix per recordar a les noves generacions d'on venen els seus avantpassats i com feien, del treball de la fusta, el seu ofici.

 

 

La Baixada de Nargó

L'últim rai que va baixar des de Nargó pel riu Segre va ser el 1932. Cada estiu se celebra la Baixada de Nargó per commemorar la feina dels raiers.

Una de les particularitats que té aquesta festa és que no només serveix per recordar als raiers. També és un homenatge a les dones d'aquests raiers. Després de la baixada dels rais, es fa una ofrena floral en una font del poble dedicada a les dones.

ARXIVAT A:
Patrimoni
Anar al contingut