Segons la demanda, el director del film va prometre als actors que no hi hauria nus
Segons la demanda, el director del film va prometre als actors que no hi hauria nus (Paramount Pictures)

Els protagonistes del nu a "Romeu i Julieta" fa 55 anys demanden Paramount per abús infantil

Els actors Olivia Hussey i Leonard Whiting demanen 500 milions de dòlars per una escena en què apareixien despullats quan tenien 15 i 16 anys

RedaccióActualitzat

Els actors Olivia Hussey i Leonard Whiting eren adolescents menors d'edat quan van protagonitzar la pel·lícula "Romeu i Julieta" l'any 1968. Ara, han demandat els estudis de cinema Paramount, acusant-los d'explotació sexual infantil, per una de les escenes més conegudes del film, en què apareixen despullats al llit.

Segons va revelar Variety, una revista estatunidenca especialitzada en el món de l'entreteniment, els protagonistes de la pel·lícula, que tenien 15 i 16 anys quan es va rodar, acusen Paramount d'explotar-los sexualment i de distribuir imatges de nus de nens adolescents.

Reclamen danys i perjudicis per valor de més de 500 milions de dòlars i al·leguen que, des de l'estrena del film, van patir efectes a nivell emocional i van rebre menys ofertes laborals a causa d'haver protagonitzat el nu.


El director hauria incomplert la promesa

El film, dirigit per Franco Zeffirelli, que va morir el 2019, va guanyar dos Oscars, va estar nominat a dos més, va triomfar a tot el món i va llançar a la fama la carrera del director. Entre altres coses, era innovador que, per primer cop fins llavors, els protagonistes tinguessin una edat similar a la dels personatges de l'obra de William Shakespeare.

Segons la demanda, el director del film va prometre als actors que no hi hauria nus. En comptes d'això, farien servir roba interior del color de la pell en l'escena de llit. Però, sempre segons els demandants, finalment Zeffirelli els va suplicar abans del rodatge que actuessin nus, assegurant-los que no es gravaria cap nu. Però finalment els actors, diuen, els van gravar despullats sense consentiment.

A la demanda afirmen que han patit angoixa i patiment emocional en els 55 anys que fa que es va estrenar el film i que han perdut oportunitats laborals. De fet, tot i l'exitosa interpretació a "Romeu i Julieta", els actors van tenir unes carreres molt limitades després d'aquella pel·lícula.

"Eren criatures molt innocents als anys 60, que no tenien coneixement d'allò que els estava a punt de passar. De cop, van ser famosos a un nivell que no esperaven i a més es van sentir utilitzats d'una manera que no sabien com gestionar", afirma el seu advocat, Solomon Gresen.

En una entrevista l'any 2018 a la mateixa Variety, Olivia Hussey va defensar l'escena del nu. "Ningú de la meva edat ho havia fet abans. Era necessari per al film", va dir. "A Hollywood tot era un tabú, però a Europa hi havia moltes pel·lícules amb nus, així que no li vam donar importància", recordava l'actriu. Ella i Whiting van tenir una història d'amor durant el rodatge.

A finals del 2022, els tribunals californians han rebut un increment de demandes relacionades amb abusos infantils gràcies a un canvi en la Llei de Víctimes Infantils de Califòrnia. El 31 de desembre s'acabava el termini que ampliava el temps en què els supervivents d'abús sexual infantil podien denunciar --fins als 40 anys d'edat o fins a cinc anys després de descobrir l'abús-- i també els donava la possibilitat de denunciar-los per la via civil.


La portada de "Nevermind", polèmica després de 31 anys

Un altre episodi recent que ha comportat demandes similars és el de Spencer Elden, el nadó que apareix dins d'una piscina a la portada del disc "Nevermind" de Nirvana. Elden, que ara té 31 anys, acusava la banda de promocionar pornografia infantil i de beneficiar-se comercialitzant l'explotació sexual.

Demanava, en aquest sentit, una indemnització per l'angoixa emocional extrema que afirma haver patit arran de la fotografia. Però un jutjat de Califòrnia va desestimar-ho al setembre en considerar que el cas ja havia prescrit. Elden no podrà presentar més demandes però va anunciar que recorreria la darrera sentència.

ARXIVAT A:
Estats UnitsCinema
Anar al contingut