Madrid

Els propietaris podran reclamar els habitatges per a ús de la seva exparella

Els propietaris d'habitatges en lloguer podran rescindir els contractes als seus inquilins si necessiten la casa per a ús propi, com fins ara, però també per a ús dels seus pares, fills o la seva exparella. Aquest canvi s'estableix a la llei aprovada aquest dijous a la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats i que encara continua la seva tramitació. La llei aprovada és una fusió de diverses normes relacionades amb l'habitatge i introdueix modificacions d'aquestes lleis.

Actualitzat
La llei ha estat aprovada en la Comissió de Justícia del Congrés amb 20 vots a favor (PSOE, CiU i Grup Mixt), 1 en contra (ICV-IU-ERC) i 16 abstencions (PP) i introdueix diversos canvis.

Una de les novetats és que s'amplia els supòsits en què el propietari pot no prorrogar el contracte de lloguer de forma obligatòria. Si fins ara el propietari podia rescindir el contracte, que té un termini de cinc anys, si necessitava el pis o casa per a ús propi, ara també ho podrà fer en el cas que necessiti l'habitatge per a ús dels seus fills, dels seus pares o de la seva exparella, sempre que hi hagi una sentència ferma de divorci o nul·litat matrimonial.

Un altre dels canvis que s'introdueixen té a veure amb el desnonament d'inquilins que no paguin el lloguer. Amb la nova norma, es reduirà de dos a un mes el termini que pot passar entre que el propietari exigeix el pagament de les quotes impagades i el moment en què pot presentar una demanda. A més a més, totes les reclamacions de desnonament i rendes podran resoldre's a través d'un judici verbal, més senzill i ràpid que l'ordinari.

Un tercer canvi es refereix al funcionament de les comunitats de propietaris, ja que caldran menys vots per aprovar les obres de millora de l'eficiència energètica dels edificis. Ara caldrà el vot favorable de les tres quartes parts dels veïns.

Diputats del PP i de CiU han assenyalat la nova norma com a positiva. En canvi, Joan Herrera creu que afegeix més inseguretat als inquilins en una situació de crisi.
Anar al contingut