Els propietaris de l'Hotel Arts arrasen la subhasta dels locals del front marítim

Els amos actuals dels espais denuncien que s'ha pervertit la subhasta, que tampoc convenç l'Ajuntament de Barcelona

RedaccióActualitzat

La subhasta de la majoria de locals del front marítim de Barcelona ha indignat els que fins ara n'han estat propietaris. El motiu és que el grup inversor propietari de l'Hotel Arts ha acaparat el concurs: s'ha quedat 24 dels 26 locals licitats i, a més, amb pagament al comptat.

Els fons d'inversió ABP, d'Holanda, i GIC, de Singapur, s'han adjudicat els espais amb unes ofertes que s'han imposat amb contundència a les dels propietaris dels locals, que tenien dret preferent de compra en la subhasta a la Delegació d'Hisenda.

Entre els locals subhastats, hi havia establiments com el Casino de Barcelona, la discoteca Pacha, Catwalk i Bestial.

El preu de sortida total era de 69 milions d'euros i, finalment, els amos de l'Arts, sota el paraigua de la societat mercantil Hotel Vila Olímpica SA, n'ha adquirit la majoria per un import superior als 77,9 milions d'euros.

 

"Han rebentat la subhasta"

Xavier Mitats, propietari de la concessió de locals a Marina Village, es queixa que no han tingut marge de maniobra perquè s'han arribat a triplicar els preus de sortida marcats per l'Estat:

"Si l'Estat diu que un local val 2,9 milions i ells n'ofereixen 9 i de sortida... Un altre el taxen en 4 milions i n'ofereixen 11... I a més, pagament al comptat... Han anat a rebentar la subhasta i a quedar-se la propietat d'això al preu que fos."


El projecte empresarial pretén convertir la zona en un gran complex d'oci i de turisme de luxe.

Els propietaris dels locals d'oci que toquen a l'Hotel Arts estan convençuts que els fons d'inversió volen connectar l'Hotel Arts amb la platja de Barcelona. I que per això ha anat a totes en la subhasta, per quedar-se els locals que necessita per a aquesta connexió.

Els actuals propietaris creuen que s'ha pervertit la subhasta, que ja havien impugnat. Ara faran el mateix amb l'adjudicació.

 


L'Ajuntament de Barcelona, descontent

L'Ajuntament de Barcelona, que encara no ha pactat amb el govern espanyol -propietari del front marítim-, el futur de la resta de locals pendents de subhastar, creu que el problema s'ha agreujat. "La decisió que el Ministeri ha fet sobre una sèrie de peces que són de la seva titularitat a la ciutat és discutible i ens sembla que el problema s'ha fet una mica més gros", ha afirmat el regidor de Presidència, Jordi Martí.

Els negocis que han sortit a subhasta eren propietat de l'Estat, però l'Ajuntament n'ha tingut la concessió durant trenta anys i havia anunciat que aprofitaria el final de la concessió per tancar la zona d'oci nocturn del front marítim, però no ha aconseguit convèncer el Ministeri.

La tinenta d'alcaldia de Barcelona Janet Sanz

 

L'endemà de la subhasta, la tinenta d'alcaldia Janet Sanz ha considerat "un error" que Hisenda decidís licitar els locals. Sanz ha advertit que el consistori exercirà "tota l'autoritat" per garantir els usos públics del front marítim i ha afegit que la propietat de l'Arts no podrà fer "el que vulgui":

"L'hotel no pot fer el que vulgui. Haurà de fer una proposta que no plantegi la privatització de cap metre més del que avui ja són negocis."

 

Sanz ha justificat que el preacord entre l'Ajuntament i el Ministeri d'Hisenda previ a la subhasta ha permès a l'Ajuntament "guanyar" 800.000 metres quadrats que fins ara l'administració local no gestionava de forma directa. Aquest espai inclou el poliesportiu de la Mar Bella o l'ampliació del CSIC.

Preguntada per si l'Ajuntament preveu impugnar la subhasta, Sanz s'ha limitat a dir que el marc jurídic "és el que és" i que treballaran amb els veïns.

Durant els últims dies, entitats veïnals han reclamat que s'aturés la subhasta, que han considerat "una de les operacions especulatives més grans a la ciutat dels últims anys".

L'Arts es compromet a la "renovació" de la zona

En un comunicat, Archer Hotel Capital, integrada pels fons ABP i GIC, ha afirmat que volen "treballar en estreta col·laboració amb l'Ajuntament i la resta d'interessats" per garantir un "pla de renovació de la zona".

Afegeixen que volen eliminar "els problemes de seguretat, soroll nocturn i conductes incíviques", promovent activitats "d'oci, culturals i gastronòmiques per a totes les franges d'edat".

Locals que van allargar la concessió

Només hi ha dos lots que s'han adjudicat altres licitadors, inversions Witty 18 i Burger King Spain, que agafarà el relleu al franquiciat de McDonald's de la ronda litoral, després de pagar per aquest establiments 4,5 milions d'euros.

Han quedat fora d'aquesta subhasta locals situats a la mateixa zona, com Agua, Opium o Carpe Diem, que van ampliar la seva activitat per cinc anys l'estiu passat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut