Els propers 10 dies, clau per comprovar si les restriccions tenen efecte

Dues setmanes després d'aplicar les dures mesures al Segrià i deu dies després d'aplicar restriccions a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i una desena més de municipis, es comencen a veure resultats positius

Begoña GrigelmoActualitzat

Quim Torra va assegurar dilluns que els pròxims deu dies serien clau per abaixar la corba de contagis per Covid.

Alguns ho han vist com un repte; altres, com una amenaça. Sobretot perquè hi ha un compte enrere. La petició del president de canviar certes actituds davant de possibles restriccions noves té un termini de deu dies i llavors es revisaran les mesures.

Són deu dies clau per rebaixar, no només les xifres de contagi, sinó també la taxa de contagi, com explica Daniel López Codina, investigador de Biocom. És a dir, quantes persones infecta, de mitjana, cada afectat de Covid-19. Una xifra que, fins fa pocs dies, estava per sobre del dos.

"La velocitat de propagació de l'epidèmia va disminuint i, si pot ser, hem d'aconseguir veure que arribem a l'R, a l'R0, a la velocitat de propagació empírica, que arribi a 1, si ens mantenim per sobre d'1, el creixement no s'atura i, per tant, no n'hi ha prou amb la desacceleració."

 

Tres dones passegen per un barri Gòtic gairebé desèrtic (EFE/Enric Fontcuberta)

 

Ara fa justament deu dies que van començar a aplicar-se restriccions, de nou, a l'Hospitalet de Llobregat, a Barcelona i a una desena de municipis dels voltants. I fa dues setmanes, dures mesures també al Segrià. Buscaven que hi hagués menys trobades i que fossin menys nombroses, i sembla que s'hi han fet els deures, perquè se'n comencen a veure els efectes. En canvi, ara, el focus s'encén sobre llocs on encara no ha saltat l'alarma.

 

A la zona metropolitana nord, que fins fa un mes tenia uns registres de nous contagis modestos, les dues últimes setmanes s'han multiplicat progressivament i ja arriben al miler.

A l'altra banda, a la metropolitana sud, Castelldefels, que s'havia quedat al marge de les dades preocupants del Baix Llobregat, ara demana formar part del grup de poblacions amb restriccions més fortes. Han vist com en cinc dies han registrat 52 positius, més del 75% de tots els casos del mes de juliol, i volen curar-se en salut, com reconeix l'alcaldessa, Maria Miranda.

"També han augmentat considerablement els casos sospitosos. A més, el consistori ha sol·licitat més dotació de transport públic per evitar aglomeracions i més efectius policials per vigilar que es respectin les normes de seguretat."

 

Ara queda per veure si tothom fa la feina, com apunta Daniel López Codina:

"És imprescindible la responsabilitat col·lectiva i que el sistema de vigilància sigui sòlid i tingui el personal suficient per fer front a la situació."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut