El conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
Barcelona

Els promotors del 9-N lamenten el manual de Margallo però aplaudeixen que internacionalitza el procés

Els promotors de la consulta del 9-N aplaudeixen que el manual que el ministre d'Exteriors ha enviat a les ambaixades faci internacional el procés i suposi un reconeixement d'un problema que, de portes enfora, ha minimitzat el govern espanyol. El conseller de Cultura alerta que el problema és "molt més senzill" perquè es tracta d'una qüestió d'arrel "democràtica".

RedaccióActualitzat

Els promotors de la consulta sobre el futur de Catalunya veuen amb llums i ombres el manual que el ministre d'Exteriors ha enviat a les ambaixades per contraatacar el procés sobiranista. Tot i coincidir en l'opinió que tergiversa la realitat catalana, hi ha satisfacció pel fet que, des del punt de vista formal, el mateix govern espanyol hagi internacionalitzat el procés.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, adverteix José Manuel García-Margallo que el dret a decidir "no té antídot possible en 200 pàgines, perquè és molt més senzill" i té una arrel "democràtica". El conseller ha negat que a Catalunya hi hagi "divisió" o "problemàtica social" amb aquest tema i remarca que l'única solució és que els catalans puguin votar sobre quina relació volen amb Espanya.

El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull pronostica que l'informe "Per la convivència democràtica" tindrà un efecte invers al desitjat de cara a la comunitat internacional i suposa l'entrada a la campanya del "no". Rull destaca que el manual implica "el reconeixement clar i explícit que hi ha un problema a Catalunya" i adverteix que la "desproporció entre el relat que no hi ha problema, i els instruments i arguments que utilitza el govern per combatre'l" farà que el món miri cap a Catalunya.

El diputat d'ERC Alfred Bosch veu bé que Margallo faci campanya pel "no", però reclama que el procés acabi en una consulta. També matisa el concepte d'enfrontament entre Catalunya i Espanya que s'explica a l'informe: "Aquest enfrontament no existeix, ni ha existit ni existirà mai. La gent no s'enfronta, sinó que existeix un enfrontament entre la gent a Catalunya i el poder a l'estat espanyol, el poder del PP que representa, entre d'altres, García-Margallo."

El secretari general d'ICV, Josep Vendrell, considera que l'executiu de Rajoy actua a la defensiva i ho tindrà magre per justificar davant la comunitat internacional no pas el "no" a la independència, sinó el "no" a la consulta. "Si nega la consulta, té un greu problema de legitimitat democràtica", subratlla.

David Fernàndez, de la CUP, entén que això és el primer capítol d'un enfrontament polític que inclou guerra bruta: "El procés cap a la llibertat s'està concretant ara i això és només un episodi de la guerra política que vindrà, les guerres brutes han començat."

Des de Ciutadans creuen que no calen tants informes perquè "el cos diplomàtic espanyol té molt clar l'entorn en què es mou i el marc de l'estat de dret". El secretari general del partit, Matías Alonso, reclama al govern d'Espanya que ho tingui "igual de clar".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut