Barcelona

Els problemes informàtics protagonitzen el primer dia de la consulta de la Diagonal

L'inici de la consulta sobre el futur de la Diagonal ha estat marcat per alguns problemes que han dificultat votar, tant per internet com de forma presencial a alguns dels punts habilitats per fer-ho arreu de la ciutat. Les incidències s'han anat solucionant al llarg del dia. Una mica més d'1,4 milions de barcelonins poden decidir des d'aquest dilluns fins diumenge que ve sobre la reforma de l'avinguda Diagonal. Tenen dret a vot els ciutadans de més de 16 anys i empadronats a la capital catalana abans del 31 de desembre del 2009. Les opcions per triar són convertir la Diagonal en un bulevard, en una rambla o deixar-la tal com està.

Actualitzat
"Quina de les opcions següents, elaborades per l'Oficina Tècnica de la Diagonal, amb les aportacions ciutadanes en el procés participatiu, considera més adequada per dur a terme la transformació de l'avinguda Diagonal?" Aquesta és la pregunta a la qual han de respondre els barcelonins al llarg d'aquesta setmana.

Un dels primers a votar ha estat l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que ha dipositat la seva elecció al punt de votació de la plaça de Comas, al districte de les Corts. Hereu ha fet una crida a la participació en el moment d'emetre la seva papereta. L'alcalde ha viscut en primera persona la lentitud del sistema i ha trigat força estona a poder votar.

Diversos punts de vot presencial han arrossegat problemes durant tota la jornada. Vuit hores després de l'inici de la consulta, cinc punts de votació presencial continuaven sense poder atendre els ciutadans i tres més tenien problemes intermitents. Al llarg del dia, s'han pogut solucionar les incidències.

A part dels punts presencials, els ciutadans poden votar sense sortir de casa, a través d'internet. Cal entrar a la pàgina www.bcn.cat/diagonal, sol·licitar una clau de vot, que es rebrà poc després al telèfon mòbil, i escollir una de les tres opcions. El vot per internet també registrava problemes a causa, segons l'Ajuntament, de la quantitat de visites a les pàgines de la consulta.

L'Ajuntament afirma que en aquest primer dia milers de ciutadans han exercit el dret a vot. No serà, però, fins aquest dimarts que el consistori farà publiques les primeres dades de participació.

Els ciutadans tenen diverses opcions. La proposta A, el bulevard, planteja dues voreres amples a banda i banda. I al mig, el tramvia i un carril de circulació per sentit. La proposta B, la rambla, preveu un ampli passeig central. A banda i banda, el tramvia i dos carrils de circulació. La proposta C expressa que no s'està d'acord amb cap de les dues anteriors.

El futur de la Diagonal se sabrà diumenge al migdia, dues hores després de tancar-se el termini per votar. Segons l'Ajuntament, el sistema electrònic garanteix la seguretat i el vot secret.

Mentrestant, l'oposició s'ha queixat que el govern continua ignorant l'opció "C". En una entrevista al programa "Tot gira" de Catalunya Informació, Jordi Hereu els ha respost. Hereu considera que "sí que hi ha tres opcions de votació, però sobre la taula hi ha dos elements que són propositius i l'altre, que a mi em mereix tot el respecte, és la negació de les altres dues. Com es dibuixa la tercera opció? Doncs no té dibuix".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut