Washington

Els problemes de dues companyies hipotecàries nord-americanes condemnen les borses

Després de setmanes capficats amb els preus del petroli, la crisi creditícia torna a reaparèixer. Els rumors i els dubtes sobre la situació de dos gegants hipotecaris nord-americans, Freddie Mac i Fannie Mae, han provocat un terrabastall en les borses d'arreu del món. Es tracta de les dues principals companyies dedicades a garantir el mercat de les hipoteques dels Estats Units, que han perdut en borsa més del 50%. Asseguren que tenen prou fons per continuar, però la situació ha generat una gran incertesa, perquè si aquestes dues empreses s'enfonsessin arrossegarien tot el sistema.

Actualitzat
Les firmes semipúbliques Freddie Mac i Fannie Mae porten de corcoll el sistema financer. Les dues juntes gestionen la meitat de les hipoteques nord-americanes i plegades belluguen 12.000 milions de dòlars. Des de començament d'any han perdut un 70% del seu valor. Els gegants hipotecaris asseguren que tenen prou fons per continuar la seva activitat, però Wall Street ha arribat a demanar la intervenció de la Casa Blanca. Els rumors que l'administració Bush podria intervenir les companyies ha mantingut en suspens els parquets, però finalment el govern nord-americà ha afirmat que no les rescatarà.

La decisió de la Casa Blanca ha desencadenat una brusca baixada i les dues companyies han perdut més d'un 40%. Els parquets de mig món s'han vist arrossegats per aquest nou episodi de la crisi creditícia als Estats Units.

Tot plegat ha tingut un impacte negatiu sobre el Dow Jones, que en alguns moments de la sessió de divendres ha quedat per sota els 11.000 punts, cosa que no passava des de feia dos anys. Les borses europees s'han tenyit de vermell en el tancament setmanal. París, Milà, Londres i Frankfurt han registrat pèrdues al voltant del 3%. El principal indicador del mercat espanyol, l'Ibex-35, també ha caigut un 3%. La borsa espanyola registra un nou mínim anual, 11.383 punts, un nivell similar al de finals de juliol del 2006.

En aquest context, aquest divendres el banc assegurador belgo-holandès Fortis, tocat per la crisi de les hipoteques d'alt risc, ha anunciat la dimissió del seu president. Tot plegat, amb el petroli a més de 147 dòlars el barril.
Anar al contingut