La UE seguirà incentivant la compra de vehicles de zero i baixes emissions
La UE seguirà incentivant la compra de vehicles de zero i baixes emissions

Els preus pugen un 9,5% al març, amb energia i aliments al capdavant: consulta la llista

Al conjunt d'Espanya es confirma la inflació interanual del 9,8% que ja va apuntar l'IPC avançat

RedaccióActualitzat

La inflació interanual a Catalunya, el mes de març, ha estat del 9,5%, per sota de la pujada de preus al conjunt d'Espanya, que coincideix amb la que va indicar l'IPC avançat, del 9,8%, la més alta des del 1985, fa 37 anys, i que és 2,2 punts més alta que la registrada al febrer, del 7,6%.

Els preus de l'electricitat, els carburants i els aliments són els principals responsables que la inflació estigui disparada i encadeni la quinzena taxa positiva consecutiva.

 

L'Institut Nacional d'Estadística espanyol (INE) detalla que l'alça de preus és conseqüència, d'una banda, del repunt dels preus de l'habitatge, l'electricitat, del gasoil per a calefacció i dels carburants per a vehicles personals. També de la pujada "generalitzada" dels aliments, i dels preus de la restauració i els allotjaments.

L'habitatge ha influït en l'alça generalitzada dels preus (ACN/Marta Casado Pla)

L'INE assenyala també que sense tenir en compte els canvis en els impostos introduïts recentment, la inflació interanual seria del 10,7%.

 

La inflació subjacent, d'altra banda, que analitza els preus sense tenir en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, puja al conjunt d'Espanya fins al 3,4%, el seu valor més alt des de 2008.


La inflació mensual, també disparada

Si respecte al març de 2021 els preus han pujat un 9,5%, a Catalunya, respecte al mes passat ho han fet un 2,9%.

Al conjunt d'Espanya, la inflació mensual ha estat del 3%, la més alta registrada amb la metodologia actual, adoptada el 2002. Repassant les sèries històriques, però, és la pujada de preus d'un mes a un altre més alta des de l'agost de 1977, fa gairebé 45 anys.
 

Nou comunitats superen el 10% d'inflació

A nou de les 17 comunitats autònomes la pujada de preus és superior a la mitjana espanyola. La inflació més alta és a les dues castelles, que arriben a l'11% i el superen: Castella-La Manxa, amb un 11,7%, té la inflació més alta; seguida de Castella i Lleó, amb un 11% just.


Pujada global de preus

La invasió russa d'Ucraïna, iniciada fa set setmanes, ha influït també en aquesta alça de preus, que és global.

Els aliments també estan entre els bens de consum que han pujat (ACN/Ivette Lehmann)

Segueix pujant també, per exemple, als Estats Units, que al març ha estat del 8,5% per l'encariment de l'energia, els aliments i l'habitatge. Com a Espanya, és la pujada de preus més alta en aquest país des de fa més de quatre dècades.


L'euríbor, en positiu

L'euríbor, la taxa amb què es calculen la majoria de les hipoteques, ha tornat a tenir un signe positiu després de més de sis anys: l'última vegada que l'euríbor a dotze mesos va estar en positiu va ser el febrer del 2016.

Des d'aleshores s'ha mantingut en negatiu, esperonat per la política de tipus d'interès baixos del Banc Central Europeu. Va començar a pujar el mes de gener arran dels rumors dels augments de tipus i l'esclat de la guerra a Ucraïna ha acabat de donar-li l'impuls definitiu cap amunt.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaConsumIPC
Anar al contingut