Tornen les vaques magres, amb els preus disparats i l'euríbor en ascens

Els preus es contenen per la baixada de l'energia: l'IPC de novembre se situa al 6,8%

La inflació interanual va arribar al màxim al juliol, amb el 10,8%, i encadena una sèrie de 4 mesos amb baixades considerables

RedaccióActualitzat

La xifra de la inflació interanual a Espanya, l'índex de preus al consum, coneguda com a IPC, ha estat de 6,8% aquest mes de novembre, segons les dades avançades calculades per l'Institut Nacional d'Estadística, l'INE.

És a dir que, de mitjana, a tot l'Estat, els preus han augmentat aquest percentatge durant els últims 12 mesos, i és el quart mes consecutiu que la inflació baixa a Espanya, després que al juliol arribés al 10,8%, amb una pujada gairebé continuada des de feia un any.

És una disminució que s'atribueix a la baixada dels preus dels carburants i de l'electricitat, mentre que la inflació subjacent, que no inclou els preus de l'energia ni dels aliments frescos, està al 6,3%, una dècima més que a l'octubre.


El govern espanyol diu que és "l'impacte positiu de les mesures posades en marxa"

A banda de la baixada dels preus de l'energia, també ha influït en la reducció de la taxa de l'IPC el menor increment dels preus de la roba i les sabates en relació als de fa un any.

El govern espanyol ja ha fet una valoració positiva de l'IPC del novembre, assegurant que, amb 4 punts menys els últims 4 mesos, Espanya és "un dels països amb una baixada de la inflació més ràpida i més intensa de la Unió Europea".

Segons el Ministeri d'Afers Econòmics, això és degut a "l'impacte positiu de les mesures posades en marxa per esmorteir la pujada dels preus".


Les pensions pujaran al voltant del 8,5%

La xifra de l'IPC d'aquest novembre, que reflecteix l'augment dels preus dels últims 12 mesos, és la referència per calcular l'augment de les pensions contributives i també de l'ingrés mínim vital per a l'any que ve, que serà del voltant del 8,5%.

El mètode actual per al càlcul de les pensions es va fixar el 2021, i es fa d'acord amb les dades definitives de l'IPC de novembre i, per tant, no se sabrà la xifra exacta fins a mitjans de desembre.

Pel que fa a les pensions no contributives, el 2023 s'incrementaran el 15%, d'acord amb el que s'ha establert al projecte de pressupostos generals de l'Estat que el Congrés va aprovar la setmana passada.

L'IPC va fregar l'11% al juliol, i després ha anat baixant

Aquest 2022 va començar al gener amb un IPC interanual del 6% a Espanya, 5 dècimes menys que el desembre del 2021, en què hi va haver una ratxa de cinc mesos seguits a l'alça.

La xifra, però, va anar pujant de mes en mes, al març va arribar gairebé al 10%, al juny va superar aquesta xifra, va fregar l'11% al juliol, es va mantenir molt alta a l'agost, al setembre va baixar al 9% i a l'octubre va tancar al 7,3%.

El que ha fet pujar els preus durant l'any ha estat sobretot l'augment del cost de l'energia, que ha arrossegat bona part de la resta de preus, principalment els dels aliments. Un cop els preus de l'energia s'han estabilitzat o han baixat, l'IPC també ho ha fet.


A Catalunya l'IPC és inferior al del conjunt d'Espanya

A Catalunya l'IPC de l'octubre va ser sensiblement inferior al conjunt d'Espanya: el 6,8%, mig punt menys. De fet, fa més d'un any que a Catalunya l'IPC està per sota de la mitjana espanyola.

La xifra concreta de l'IPC de novembre a Catalunya no se sabrà fins a les dades definitives, que es preveu que l'INE faci públiques el 14 de desembre.

 

 

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut