Barcelona

Els pressupostos del 2017 preveuen gairebé 6 milions que es podrien destinar al referèndum

El govern es compromet per escrit a "habilitar les partides per a garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya"

RedaccióActualitzat

Poc abans de la una del migdia d'aquest dimarts el vicepresident econòmic del govern, Oriol Junqueras, ha entregat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, un llapis de memòria i una tauleta amb el projecte de pressupostos del 2017. L'acte protocol·lari s'ha fet al Parlament, i Junqueras ha aprofitat per reiterar el missatge que són "els millors pressupostos possibles". 

El projecte l'ha aprovat aquest mateix dimarts al matí el govern en la seva reunió setmanal. Comença d'aquesta manera la tramitació parlamentària d'uns pressupostos que, tot i voler obeir el límit de dèficit marcat pel govern espanyol, també volen elevar la despesa social i garantir el finançament del referèndum sobre la independència.

El text no inclou una partida específica dedicada al referèndum, sinó que estableix la possibilitat de dedicar-hi diners de partides controlades per diferents departaments i amb diferents mecanismes. Els partits de l'oposició i l'administració central de l'Estat ja han avisat que, si és així, ho impugnaran. Els més importants són una partida de 5 milions d'euros per a processos electorals que, en principi, són les eleccions que estan compromeses per al 2017, i que podria dedicar-se al referèndum. 

També el fons de contingència per a despeses diverses, i que es doblaria respecte als pressupostos anteriors. Tot això es podria dedicar al referèndum a través d'una disposició addicional que diu que, en el cas que es faci un procés participatiu, se'l dotaria del pressupost necessari. D'aquesta manera es vol dificultar la possibilitat d'impugnacions d'aquestes partides i alhora garantir el finançament del referèndum. Aquest és el text literal d'aquesta disposició:

"El Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'habilitar les partides per a garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria".

 

Junqueras: "On està pressupostat el referèndum?"

Després de presentar el projecte de pressupostos als grups parlamentaris, Junqueras l'ha explicat als periodistes en roda de premsa al mateix Parlament.  Preguntat sobre si hi ha un pla B si s'impugnen els apartats del referèndum, ha respost que faran el què calgui per fer-lo. Un altre periodista ha preguntat perquè està inclòs el referèndum als pressupostos si no està aprovat i només és una promesa. Junqueras ha respost amb una altra pregunta:

"On està pressupostat el referèndum? El que hi ha és una disposició addicional que expressa el compromís del govern de dotar de les partides pressupostàries necessàries per fer-lo quan hi sigui. I el que també hi ha són unes altres partides per processos electorals que existeixen sempre al pressupost."

22.600 milions d'euros de despesa pública

En la roda de premsa el vicepresident econòmic ha destacat que dels 22.600 milions d'euros en què s'han calculat aquests pressupostos, el 74,7% van destinats a les polítiques que fan els departaments de Salut, Ensenyament, Afers Socials i també el de Governació pel que fa a habitatge i Territori i Sostenibilitat en transport públic i tarificació social.

Junqueras ha remarcat força que el 77% de l'increment de despesa que hi ha en aquests pressupostos en relació als prorrogats del 2015 anirà destinat a les polítiques socials que fan aquests departaments.

El dèficit i les bestretes depenen del govern espanyol

També ha insisit que s'han calculat amb un sostre de dèficit del 0,5%, el que ara hi ha marcat, però ha recordat que el govern espanyol encara pot variar aquesta xifra. De tota manera, ha afirmat que si els criteris de repartiment de dèficit entre administracions fossin justos, a la Generalitat li correspondria un sostre del 1,18%. Junqueras ha dit que no és només el seu criteri, sinó que també és el que han defensat organismes com l'Airef, l'autoritat independent de responsabilitat fiscal.

El conseller d'Economia i Hisenda també s'ha queixat que el govern espanyol no repercuteix els ingressos no previstos que hi ha gràcies a la millora de l'economia al finançament de les autonomies. Per això, ha dit, només han calculat en 749 milions d'euros l'increment que hi haurà en les bestretes del model de finançament del FLA.

Junqueras sobre el Consell de Política Fiscal i Financera: "No hem decidit comunicar-ho encara"

Un cop presentat el projecte de pressupostos, i davant les crítiques que ha rebut de l'oposició, Junqueras els ha defensat aquest dimarts en una entrevista al "Telenotícies Vespre". Preguntat sobre si finalment anirà o no a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dijous, Junqueras ha criticat aquest organisme i ha dit que encara no han pres la decisió definitiva:

"No ho hem decidit, no hem decidit comunicar-ho, que tan aviat com decidim comunicar-ho ho comunicarem, lògicament. En els Consejos de Política Fiscal i Financiera no hi ha acords, el que hi ha és un dictat, el ministre diu serà això, i hi ha una votació, però com que ell vota més, té més vots que el conjunt de les administracions públiques sempre imposa el que ell vol. De fet, en aquella ocasió van haver-hi més vots en contra que no pas a favor, però el seu sol vot decideix la votació. Per tant jo crec que mai es pot qualificar d'acord."

70.000 llocs de treball nous i nous impostos per recaptar 180 milions més l'any

Els càlculs en què es basen els pressupostos inclouen prediccions que asseguren que la millora de l'economia propiciarà la creació de 70.000 nous llocs de treball durant el 2017, i que això farà que la taxa d'atur baixi fins el 14,4%.

En la llei d'acompanyament s'inclouen els nous impostos, consensuats amb la CUP, que ja s'han presentat. En total, es preveu recaptar 180 milions anuals. L'any que ve serien 120. Entre les novetats, destaca un nou impost sobre les begudes ensucrades envasades, un impost ambiental a les nuclears i l'impost reformulat per als grans establiments comercials.

La CUP facilitarà la tramitació

A diferència del primer intent, que va forçar la qüestió de confiança del president Puigdemont, ara la CUP no presentarà esmena a la totalitat, de manera que ja està garantit que el 20 de desembre els pressupostos superaran les esmenes a la totalitat que pugui haver-hi. La CUP, però, no ha garantit el suport a l'aprovació final prevista pel febrer.

Un calendari llarg que es pot allargar més

Carme Forcadell ha detallat el calendari que es posa en marxa amb aquest acte, calendari que ha de ratificar la junta de portaveus: aquest mateix dimarts es publicarà el projecte al butlletí oficial, demà dimecres començarà el període d'esmenes i el 20 de desembre es farà el debat de les esmenes a la totalitat.

El procés continuarà el gener, amb les setmanes del 9 al 20 dedicades al debat en comissions de les diferents partides pressupostàries, i el debat final es vol fer el 8 i el 9 de febrer. Però aquesta previsió molt probablement es veurà frustrada pels partits de l'oposició si porten el projecte de pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries perquè l'avali o no. Això podria endarrerir el procés un mes.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut