Els presos, més a prop d'Estrasburg: s'esgota la via del Suprem i queda el Constitucional

El tribunal encapçalat per Manuel Marchena rebutja anul·lar la sentència del judici de l'1-O

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha desestimat els incidents de nul·litat de tots els condemnats en el judici del procés.

És una decisió amb transcendència important, perquè obre la via -ara sí- perquè els líders sobiranistes condemnats puguin presentar recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional per vulneració de drets fonamentals en la sentència.

Un cop exhaurida aquesta via, els condemnats podran presentar recurs a la justícia europea.

El Suprem rebutja anul·lar la sentència de l'1-O

El Suprem rebutja que se'ls hagi condemnat per sedició a partir d'un redactat inconcret del tipus penal, com argumentaven els advocats.

Manuel Marchena, ponent de la resolució, considera que la sedició, segons el Codi Penal, és perfectament aplicable als fets del procés i que en la sentència del 14 d'octubre no se n'ha fet una interpretació extensiva i contrària als acusats.

Especial relacionat: La sentència del judici del procés

 

El tribunal reitera que no s'han "criminalitzat" idees ni s'ha vulnerat la llibertat de reunió, manifestació o d'expressió.

A la interlocutòria feta pública aquest dimecres, el Suprem insisteix que els fets pels quals se'ls va condemnar van ser "alguna cosa més que una reunió de ciutadans que amb llibertat expressen les seves reivindicacions ideològiques".

I sobre els fets del 20-S i l'1-O, afegeix:

"Buscaven implementar, en connivència amb les autoritats autonòmiques i líders associatius que han resultat condemnats, una normativa antidemocràtica i inconstitucional."


També rebutja que s'hagi fet una interpretació extensiva del concepte d'alçament tumultuari.

 

Cuixart anuncia que recorrerà

Poc després de saber-se la noticia, la defensa dels presos han començat a moure fitxa. Jordi Cuixart és el primer que ha anunciat que recorrerà davant del Tribunal Constitucional la decisió del Tribunal Suprem de no anul·lar la sentència de l'1-O.

 

A parer d'Òmnium la decisió del Suprem "constata que els poders de l'Estat mantenen la via repressiva" i segueixen "situant-se fora de la legalitat internacional", perquè fan "cas omís" a les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i els dictàmens d'entitats com l'ONU o Amnistia Internacional, entre d'altres.

Òmnium frecorda que el recurs és un pas "imprescindible" abans d'apel·lar als tribunals europeus.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut