Alguns dels presos independentistes, condemnats a penes de fins a 13 anys de presó, busquen feina per sortir unes hores del centre penitenciari
Els dirigents independentistes durant el judici al Suprem

Els presos independentistes no podran demanar permisos fins després de Nadal

Segons ha pogut saber TV3, la Generalitat no decidirà si classifica els condemnats pel Suprem en el segon grau penitenciari fins passades les festes

RedaccióActualitzat

La decisió sobre si els líders independentistes empresonats passen a estar classificats en el segon grau penitencari, com proposen les presons, no es prendrà fins després de les festes de Nadal.

Segons ha pogut saber TV3, la Generalitat no decidirà si ratifica o no la proposta dels tècnics dels centres penitenciaris. De tota manera, no s'esgotaran els dos mesos de termini per prendre la decisió. Això possibilitaria que, a partir del gener, alguns presos poguessin començar a demanar permisos si han complert una quarta part de la condemna.

Per tant, si finalment es ratifica el segon grau, els Jordis, els primers que van entrar en presó preventiva, també serien els primers que podrien optar a permisos. A partir del 14 de gener, que hauran complert un quart de la pena, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart podrien sortir rebre autorització per sortir algun dia de Lledoners.

 

 

En el segon grau poden sortir de permís 36 dies l'any si han complert una quarta part de la condemna, i pot implicar un règim força obert si el pres té feina fora de la presó.

 

 

Les famílies demanen celeritat

La notícia afegeix decepció entre les famílies dels presos, l'endemà de la proposta de les juntes de les presons. Els familiars lamenten que continuen en règim tancat i no en el tercer grau, que els permetria estar en una situació de semillibertat.

Algunes famílies dels presos independentistes s'han queixat aquest dijous per la classificació en segon grau. Ara, reclamen la màxima celeritat del Departament de Justícia i, sobretot, que la situació dels presos no sigui moneda de canvi en les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez.

Laura Masvidal, parella de Quim Forn: "La política podia exigir que això es fes amb celeritat, perquè portaven molt temps a la presó. S'ha dilatat. Ara encara estem pendents d'aquesta resolució. I el que sí que demanaria que es fes amb la màxima celeritat"

Blanca Bragulat, parella de Jordi Turull: "Si Justícia acaba confirmant aquest segon grau, a mi el que m'agradaria saber és, en el cas d'en Jordi, quin pla té per poder accedir a aquest tercer grau, perquè en Jordi no és cap delinqüent"

Bernat Pegueroles, parella de Carme Forcadell: "Què volem? No sé si amb l'1, el 2, el 3 o amb el 100.2, però que surtin. Que vagin a casa"

Susanna Barreda, parella de Jordi Sànchez: "Jo sí que demano que, com a mínim en el cas dels Jordis, la conselleria els qualifiqui ja perquè, com a mínim si estan en aquest segon grau, es puguin beneficiar com qualsevol persona, com qualsevol intern, d'aquests permisos"

 

Les famílies consideren que focalitzar el debat entre el segon i el tercer grau és un error i que no volen ser la moneda de canvi de cap negociació política.

 

 

L'exconsellera Dolors Bassa, que ha començat a estudiar un màster de Filosofia, esperava una altra classificació i així l'hi ha traslladat al seu advocat, Mariano Bergés:

"Era conscient que la pena que té és molt alta, però li hauria agradat aquest tercer grau. Treballarem des d'aquest segon grau per fer tot el possible perquè surti amb llibertat i el seu estat d'ànim és el que correspon a una persona que està vivint una situació d'injustícia."

Tan aviat com sigui possible, les defenses activaran els recursos per recórrer el segon grau i aconseguir-ne la flexibilització per la via de l'article 100.2, la via que, per exemple, els permetria treballar fora de la presó. L'horitzó els situa, com a molt tard, a mitjans del 2020.

 

 

 

Segon grau, i no tercer

La proposta de classificació dels presos independentistes en un segon grau i no pas en un tercer es fonamenta, segons els experts en dret penitenciari, en uns criteris que es poden posar en una balança.

En una banda, criteris que obren la porta al compliment de la condemna d'una manera més flexible, com la possibilitat dels presos d'incorporar-se en el món laboral.

Altres motius de pes també són que tenen un entorn social i laboral sòlid, que no han comès delictes anteriorment, i que difícilment podran tornar a reincidir perquè estan inhabilitats per ostentar un càrrec públic.

A l'altre costat de la balança, un únic criteri: l'elevada pena imposada, en alguns de casos de fins a 13 anys de presó. Finalment, aquest hauria pesat més.

Un altre motiu de pes, segons els experts, en la proposta de segon grau penitenciari, és la de donar solidesa a una avaluació que, en el cas del tercer grau, seria previsiblement recorreguda, amb l'efecte advers que podria suposar.

Pels experts en dret penitenciari, el focus en el cas del procés contra els líders independentistes no s'ha de posar en la decisió de la junta de tractament, sinó en una condemna que consideren excessiva.

ARXIVAT A:
Govern empresonatJudici procésProcés catalàJordi CuixartJordi SànchezOriol JunquerasJoaquim FornJordi TurullJosep RullDolors BassaCarme ForcadellRaül Romeva
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut