L'advocat Jordi Pina i la portaveu dels presos en vaga de fam, Pilar Calvo (EFE)
L'advocat Jordi Pina i la portaveu dels presos en vaga de fam, Pilar Calvo (EFE)

Els presos en vaga de fam denuncien a 40 líders europeus el "bloqueig" del TC

Turull, Sànchez, Rull i Forn envien les cartes a caps d'estat i de govern, els presidents de les institucions europees i a Pedro Sánchez

Actualitzat

Els quatre presos en vaga de fam, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, han enviat 40 cartes a líders europeus per denunciar els motius per internacionalitzar la seva protesta.

La carta s'ha enviat, entre d'altres, al president espanyol, Pedro Sánchez, i a caps d'estat i de govern de països europeus, com Angela Merkel, Emmanuel Macron, Theresa May, i als presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, del Parlament Europeu i la Comissió Europea.

Denuncien una "situació molt greu" de "bloqueig" del Tribunal Constitucional (TC), que els ha portat a començar una vaga de fam. L'advocat Jordi Pina, que representa tres dels empresonats en vaga de fam, Turull, Sànchez i Rull, ha reconegut que el TC ha començat a resoldre recursos pendents des de feia més d'un any un cop començada la vaga.

El TC ha rebutjat la mesura cautelar i manté, de moment, la suspensió de Puigdemont i els diputats empresonats. Tot i que no ha resolt sobre el fons del recurs, l'advocat Jordi Pina ha explicat que volen portar el cas davant del Tribunal Europeu de Drets Humans, TEDH, per denunciar aquest bloqueig. El recurs es presentarà en nom de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull.

"N'hem estat parlant amb els advocats europeus que col·laboren amb nosaltres, veuen que hi ha possibilitats i ho provarem. Jo, sistemàticament, ho he anat explicant en tots els meus escrits d'impuls, el motiu pel qual feia l'impuls, que era entendre que hi havia un bloqueig sistemàtic i voluntari per impedir-ho, i ho volem traslladar al Tribunal Europeu dels Drets Humans."

L'anunci s'ha fet en roda de premsa a Madrid al Centre Cultural Blanquerna, on la portaveu dels presos, Pilar Calvo, ha explicat que aquesta és una "nova acció d'àmbit internacional".

"El que es fa és recordar quina és aquesta sèrie de bloquejos que hi ha hagut per part del Tribunal Constitucional, que ha admès a tràmit tots els seus recursos d'empara i que a hores d'ara encara no n'ha contestat cap ni un."

Calvo ha llegit la carta amb la qual volen sensibilitzar els dirigents sobre la vulneració dels principis de la comunicat europea.

"Som nou persones a la presó sense judici des de fa més d'un any acusats de rebel·lió per convocar un referèndum pacífic. Es vulnera el nostre dret a la presumpció d'innocència i la justícia amb totes les garanties."

Aquest dilluns, Jordi Turull i Jordi Sànchez porten 17 dies en vaga de fam, mentre que Joaquim Forn i Josep Rull n'acumulen 14. Pel que fa al seu estat de salut, Pilar Calvo ha assegurat que es troben "forts, ferms i determinats", i que l'únic que ha requerit l'ingrés hospitalari és Jordi Turull. No obstant això, "ja està rebent visites i treballant en la defensa del seu cas".

La carta s'ha enviat en diferents idiomes, segons el destinatari. Aquesta és la que s'ha enviat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez:

 

Carta dels presos catalans en vaga de fam a Pedro Sánchez i als líders de la UE by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Procés catalàVaga de famJudici procésJordi TurullJosep RullJordi SànchezJoaquim FornPedro SánchezGovern empresonatParlament EuropeuUnió EuropeaTribunal Constitucional
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut