Els presos electes ja han recollit les seves actes al Congrés i al Senat
Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull i Oriol Junqueras, aquest dilluns fent els tràmits al Congrés per convertir-se en diputats
Madrid

Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva ja han recollit les seves actes

Raül Romeva ha arribat al Senat poc abans de les 10 del matí, mentre Sànchez, Junqueras, Rull i Turull han arribat una mica més tard al Congrés

RedaccióActualitzat

Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Raül Romeva han recollit aquest dilluns les actes de diputats i senador al Congrés i al Senat, abans que demà, dimarts, es constitueixin la cambres. Els presos electes també han fet la declaració d'activitats i de béns.

Tots 5 han sortit de la presó de Soto del Real al voltant de les 9 del matí, en compliment del permís atorgat per poder fer aquests tràmits pel Tribunal Suprem que els jutja en el judici del procés.

Raül Romeva ha estat el primer d'arribar a destí, en el seu cas al Senat, poc abans de les 10 del matí. Havia d'anar a la sala Clara Campoamor de la tercera planta d'aquesta cambra, on es fan els tràmits perquè els senadors puguin prendre possessió dels seus escons.

L'han rebut els seus companys d'ERC, que l'esperaven als passadissos:


Aquests companys han estat amb ell en tot moment a dins de la sala mentre feia els tràmits davant dels funcionaris del Congrés:


Romeva ha trigat poca estona a fer aquests tràmits: a les 10 i 12 minuts ja havia acabat, ha sortit de la sala i ha desfet el camí acompanyat dels seus companys, i també pels policies de paisà que l'han custodiat en tot moment:


Just després de marxar, Romeva ha publicat un tuit en el seu compte personal en què ha assegurat que "fa política i la continuarà fent":

 


Sànchez, Rull, Turull i Junqueras al Congrés

Poc després que Romeva ha arribat al senat, els altres quatre polítics presos, Junqueras, Rull, Turull i Sànchez, han arribat al Congrés cap a les 10, i poc després ja han fet els tràmits junts, a la mateixa sala i a la mateixa taula:


Igual que Romeva, els quatre nous membres del Congrés han signat l'acta de diputat assistits pels seus respectius companys de partit.

Oriol Junqueras ha estat el primer que ha fet públiques, a través de Twitter, imatges del seu pas pel Congrés. Malgrat la prohibició del Suprem de fer declaracions, el líder d'ERC ho ha aprofitat per gravar un vídeo i difondre'l:

 


Per la seva banda, Junts per Catalunya també ha fet públiques imatges dels seus diputats electes a través de Twitter, amb una frase del seu líder, Carles Puigdemont:

 

 

Igual que Junqueras, també Jordi Sànchez i Jordi Turull han aprofitat l'estona que han estat al Congrés per gravar vídeos que s'han difós a Twitter:

 

Per la seva banda, Josep Rull ha celebrat haver complert els tràmits al Congrés:


Fer tràmits, però res més

El Tribunal Suprem va decidir divendres permetre que els polítics presos facin els tràmits personalment, però amb condicions: no mantenir reunions ni fer cap declaració.

Policies vestits de paisà han acompanyat els presos pels passadissos i ascensors fins a les sales on es feia la paperassa.

El permís del Suprem per recollir les credencials també ha exigia que els tràmits es fessin com més aviat millor per tornar els presos al centre penitenciari al més aviat possible.


Pendents d'una possible suspensió de funcions

Aquest dimarts, en la constitució de les Corts, es seguirà un procediment similar. Encara no se sap si després els suspendran de funcions.

Al Congrés no és possible la delegació de vot que sí que existeix al Parlament de Catalunya, i que ha permès que els diputats presos hagin pogut votar durant l'últim any.

La decisió recaurà finalment en la mesa de la cambra que possiblement presidirà la socialista catalana Meritxell Batet.

Aquesta serà una de les primeres decisions que haurà de prendre la mesa i que pot tenir conseqüències per a l'establiment de majories en les votacions a la cambra.

Si els suspenen hi haurà 4 diputats menys, i la majoria quedarà establerta en 174 en comptes de 176. Amb la composició actual, això pot introduir noves possibilitats de pactes per aconseguir la majoria, per exemple, de cara a la sessió d'investidura.

Tant aquest dilluns com dimarts, el judici al Suprem per l'1-O queda suspès.

 

ARXIVAT A:
Judici procésEleccions 28AProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut