Els nou presos condemnats en el judici del procés en un acte a favor de l'amnistia
Els nou presos condemnats en el judici del procés en un acte a favor de l'amnistia

Els presos del procés rebutgen defensar l'indult davant el Suprem

El Tribunal Suprem els va donar cinc dies per presentar arguments a favor de l'indult, que segueix el seu tràmit per arribar al govern espanyol

RedaccióActualitzat

Tots els presos del procés han decidit no contestar el requeriment del Suprem perquè es pronunciïn sobre les peticions d'indult. El tribunal que els va jutjar els va donar de temps fins dimarts per donar-hi una resposta i incloure les seves al·legacions a l'informe que entregarà al govern espanyol.

Els presos de Junts –Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn– argumenten que no se senten "interpel·lats" pel Suprem. Els condemnats d'Esquerra –Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell– creuen que la petició del jutge Manuel Marchena té intencions polítiques i diuen que aposten per l'amnistia. Els republicans argumenten també qüestions de procediment: diuen que és la primera vegada que el Suprem fa una petició d'aquestes característiques, que, a més, la llei no ho preveu, i que no és de compliment obligat.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha optat per enviar una carta al Suprem. A l'escrit, el president d'Òmnium diu que no accepta l'indult perquè es considera innocent dels delictes de sedició i no es penedeix del que va fer.

L'indult no l'han demanat els presos, sinó que ho han fet terceres persones o entitats.

El Suprem té des del mes de novembre passat l'informe de les presons per valorar l'indult dels líders que estan empresonats. Ara havia donat cinc dies als presos perquè li fessin arribar les seves respostes. És l'últim pas abans que la sala penal, com a tribunal sentenciador, emeti el seu informe preceptiu, però no vinculant. Finalment, serà l'executiu de Pedro Sánchez qui decidirà si els indulta.

Fins ara, la Fiscalia del Suprem s'ha mostrat en contra dels indults i l'Advocacia de l'Estat no es va pronunciar ni a favor ni en contra i va considerar que era una decisió del govern espanyol.

 

Causa oberta a Exteriors

Un jutjat de Barcelona ha obert una investigació a l'exconseller Raül Romeva i nou persones més vinculades al Departament d'Exteriors, per un suposat delicte de malversació de fons públics. Entre els investigats també hi ha l'exsecretari general del Diplocat Albert Royo.

Se'ls investiga per un possible desviament de prop d'un milió d'euros per a la promoció exterior del procés independentista. En la interlocutòria es parla de subvencions i contractacions de treballs acadèmics que es qualifiquen d'arbitraris i que excedien, diu, l'àmbit competencial autonòmic.

L'origen és una denúncia de la Fiscalia per un informe del Tribunal de Comptes del 2019. En aquest procediment, el tribunal calcula que podria reclamar uns 4 milions i mig d'euros per suposades activitats irregulars del Diplocat durant el procés entre els anys 2013 i 2017, segons el document que s'ha fet arribar a l'exsecretari general Albert Royo.

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés catalàTribunal Suprem Judici procésIndults
Anar al contingut