Els dirigents independentistes empresonats, en un acte a favor de l'amnistia (ACN / Àlex Recolons)
Els dirigents independentistes empresonats, en un acte a favor de l'amnistia (ACN / Àlex Recolons)

Els presos de l'1-O, un altre cop en mans del Suprem

La decisió dels jutges de Vigilància Penitenciària de no suspendre de manera cautelar el tercer grau dels presos independentistes deixa el cas en mans del Suprem

El primer tercer grau, el de l'estiu, va durar tan sols 11 dies per als presos independentistes de Lledoners. La titular del jutjat de Vigilància Penitenciària el va suspendre de forma immediata quan va rebre el recurs de la Fiscalia en què li demanava aquesta mesura cautelar.

El segon tercer grau, el d'ara, ja ha durat més per als presos homes. Aquest cop, qui s'ha pronunciat ha estat un jutge substitut, perquè la titular està de baixa. I ha pres una decisió totalment contrària. De moment, ha mantingut l'actual règim penitenciari. El mateix ha passat amb Carme Forcadell i Dolors Bassa. Tots podran seguir sortint de la presó i tornar-hi a dormir quatre nits la setmana. Però, fins quan?

Els dos jutges de Vigilància Penitenciària (el que s'encarrega de la presó de Lledoners i el de Wad-Ras i Puig de les Basses) encara no han entrat en el fons de la qüestió. És a dir, avaluar si el tercer grau és pertinent o no, després del recurs en contra de la Fiscalia. L'únic que han dit és que suspendre'l ara com a mesura cautelar no toca. Creuen que això s'ha de valorar en un pas més avançat del procediment.

 

Els presos de Lledoners, amb un cartell reclamant amnistia el dia que van tornar-los a concedir el tercer grau
Els presos de Lledoners, amb un cartell reclamant amnistia el dia que van tornar-los a concedir el tercer grau (ACN / Mar Martí)

 

Primera opció. Recórrer aquesta decisió. La Fiscalia ja ho està estudiant. Si ho fa, serà el Suprem el que haurà de dir si el tercer grau s'ha de suspendre de forma preventiva o no.

Segona opció. Els jutges de Vigilància Penitenciària estudien els informes i es pronuncien. Si avalen el tercer grau, com tots dos van fer a l'estiu, la Fiscalia pot tornar a presentar recurs. En aquest cas, davant del tribunal sentenciador. És a dir, el Suprem.

 

Dolors Bassa i Carme Forcadell, reunides amb Quim Torra al setembre
Dolors Bassa i Carme Forcadell, reunides amb Quim Torra al setembre (ACN / Guillem Roset)

 

Per tant, tots els camins porten al mateix lloc, al Suprem. I aquest tribunal ha estat implacable davant de qualsevol possibilitat de flexibilitzar l'estada a la presó dels líders del procés. Al desembre, quan va tombar tots els tercers graus i els articles 100.2 (que els permetien sortir uns dies a treballar o a fer tasques de voluntariat), va ser molt contundent.

Primer, va dir que el tercer grau era prematur i injustificat. Segon, va acusar l'administració penitenciària catalana de voler disfressar un tracte privilegiat amb una relectura de la sentència del procés que, segons el tribunal, no poden fer.

Això va passar al desembre. I res no indica que el Suprem tingui cap intenció de canviar de parer.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàTribunal Suprem Govern empresonatOriol JunquerasJoaquim FornJordi CuixartJordi SànchezRaül RomevaCarme ForcadellDolors BassaJosep RullJordi Turull
Anar al contingut