Londres

Els premis Nobel de Medicina estan sota sospita per un vincle amb una companyia farmacèutica

Els premis Nobel estan sota sospita. La integritat del jurat que els concedeix s'ha posat en dubte després que s'ha sabut que dos dels membres estan vinculats amb una companyia farmacèutica a qui ha beneficiat el guardó de Medicina d'aquest any. Segons publica el diari britànic "The Times", la fiscalia sueca vol determinar si la multinacional AstraZeneca va tenir alguna influència en la concessió del premi a Harald Zur Hausen. Aquest investigador va ser guardonat pels seus treballs sobre el virus del papil·loma humà.

Actualitzat
El laboratori AstraZeneca ha desenvolupat dues vacunes contra aquest virus, que és la principal causa del càncer de coll d'úter. Ara un article publicat al diari "The Times" ha revelat que dos dels membres del jurat que van tenir un important paper en l'elecció de Zur Hausen tenen una estreta relació amb la multinacional farmacèutica, que, a més, patrocina el portal dels Nobel.

Ni la companyia, ni la fundació Nobel han aclarit els termes del contracte d'aquest patrocini, encara que el diari britànic creu que serien centenars de milers de dòlars els que hi hauria pel mig.

Una relació sospitosa


A més, segons la radio sueca, Bertil Fredholm, president del comitè de cinc persones que estudia els candidats al premi, va treballar com assessor per AstraZeneca el 2006. Per la seva banda. Bo Anfelin, membre del comitè de 50 persones que vota el guanyador, forma també part del consell de direcció de la farmacèutica.
Anar al contingut