Un home fuma aquest dilluns en una terrassa de Salamanca (EFE/Daniel Pérez)

Recomanen no fumar en terrasses pel risc de contagi en expulsar gotes respiratòries

Alerten també que els fumadors tenen més risc de contagiar-se i de tenir seqüeles als pulmons

RedaccióActualitzat

Fumar augmenta el risc de contagi de la Covid-19. Així ho assegura la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), que demana que durant la desescalada no es permeti fumar en terrasses de bars ni altres espais a l'aire lliure, com parcs.

Carlos A. Jiménez, president de SEPAR, explica que "en fumar i exhalar el fum s'expulsen diminutes gotetes respiratòries que poden contenir càrrega viral".

Són les anomenades "gotetes de Flügge", les mateixes que s'expulsen en parlar o tossir.

Jiménez alerta que això passa igual "ja sigui tabac convencional o dispositius electrònics" allò que es fuma.

I Jaime Signes-Costa, coordinador de l'àrea de tabaquisme de SEPAR, afegeix:

"L'evidència científica ja ens ha demostrat que el coronavirus es transfereix entre persones a través de les gotetes de Flügge i per vies de contacte amb superfícies, per això la nostra recomanació ara més que mai és no fumar."


La persona fumadora, per tant, té més risc de contagiar les persones del seu entorn.

Però, també, alhora, de contagiar-se ella.

Perquè fumar obliga a posar-se i treure's la mascareta obligatòria, i aquest augment de manipulació augmenta el risc de contagiar-se.

I també perquè "quan es fuma és inevitable dur-se la mà a la boca, al nas, a la cara, cosa que facilita l'entrada del virus a l'aparell respiratori".

 

Els pneumòlegs recomanen mantenir els espais a l'aire lliure sense fum de tabac (EFE/JM García)


Sense oblidar, més enllà d'aquests riscos, que les substàncies tòxiques que conté el tabac disminueixen les defenses dels pulmons i augmenten el risc d'infecció vírica o bacteriana d'aquests òrgans.

I que, en el cas concret de les infeccions de SARS-CoV-2 -el coronavirus causant de la Covid-19- ja s'ha constatat que deixa seqüeles en els pulmons d'una part dels pacients que superen la malaltia.

Els fumadors, per tant, estan més exposats als efectes secundaris d'aquest coronavirus que l'11 de març va ser declarat pandèmia per l'Organització Mundial de la Salut.

Per tot plegat, la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica remarca que durant la desescalada és molt recomanable mantenir lliures de fum de tabac tots els espais a l'aire lliure.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus DesescaladaEstat d'alarma
Anar al contingut