Un aeroegenerador al capvrespre
Un aeroegenerador al capvrespre a Bourlon, França (Reuters/Pascal Rossignol)

Els plans per reduir emissions només permetran fer-ho un 0,5% i no un 45%, alerta l'ONU

Els plans per reduir les emissions, lluny de la demanda dels científics per limitar l'escalfament global

Xavier DuranActualitzat

Els plans per reduir les emissions que provoquen l'escalfament global només permetran disminuir-les un 0,5% el 2030, en comptes del 45% que demanen els científics.

Aquesta és la dada més destacada de l'informe de síntesi de l'ONU sobre les contribucions nacionals establertes en nous plans o en revisió dels antics de 75 països.

En total, els nous plans augmenten l'objectiu un 3% respecte als compromisos expressats el 2015.

Aquests 75 països representen al voltant del 30% de les emissions globals de gasos d'hivernacle. Són els únics que han revisat a l'alça el seu programa de reducció. Però tot i així, el plantejament és clarament insuficient, com destaca l'ONU en el seu comunicat:

"La necessitat d'incrementar les ambicions és elevada i urgent, com demostra l'informe –al marge del fet que l'informe cobreix, actualment, menys de la meitat de totes les parts que van signar l'Acord de París."

Aquest acord, signat a la capital francesa el desembre del 2015 per 196 parts –estats i subnacions-, té com objectiu que l'augment de la temperatura mitjana de la Terra no arribi als dos graus respecte als nivells preindustrials i, preferiblement, no superi els 1,5 graus.

I per aconseguir això, l'informe de l'IPCC presentat l'octubre del 2018 assenyala que el 2030 caldria haver reduït les emissions un 45% respecte a les que hi havia el 2010.

A Twitter, el pla de Nacions Unides pel Clima assenyalava que "no anem pel bon camí", tot i que "encara es pot canviar el rumb".

 

 

Patricia Espinosa, secretària executiva de Nacions Unides per al Canvi Climàtic, assenyalava en el seu compte de Twitter que aquest informe és "un toc d'atenció per al planeta" i una mostra que estem lluny de complir amb l'Acord de París:

 


Espinosa considera encoratjador que molts països, entre ells, grans emissors, "plantegin objectius de zero emissions per a mitjans de segle i que empreses globals es comprometin amb una acció més ferma", però afegeix això:

"Però aquest informe mostra que els actuals nivells d'ambició climàtica no estan en camí d'assolir els objectius de l'Acord de París."

Espinosa també ha dit que cal més claredat sobre quina planificació estan fent els països per complir amb aquests compromisos a llarg termini.

 

Sense els dos grans emissors

Segons el comunicat de l'ONU, l'informe de síntesi també conté elements positius, com ara que amb l'actualització dels compromisos es mostra que els governs "es prenen seriosament les seves contribucions nacionals i, més àmpliament, l'Acord de París".

També assenyalen com a positiu que hi ha més països que contemplen els cobeneficis de l'adaptació i dels plans econòmics de diversificació en diferents àmbits: agricultura, reducció del malbaratament alimentari, conreus verticals, adaptació dels ecosistemes costaners, increment del percentatge de fonts renovables en la generació d'energia, millorar l'eficiència energètica i avançar cap a una economia circular per millorar la gestió de residus.

La web britànica especialitzada Carbon Briefing destaca que els dos grans emissors, els Estats Units i la Xina, encara no han presentat la revisió dels seus plans, tot i haver declarat la seva intenció de reduir emissions. El Japó, Corea del Sud i Rússia no han augmentat el seu compromís de reducció i el Brasil i Mèxic fins i tot han elaborat nous plans amb uns objectius encara menys ambiciosos.

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminacióCrisi climàticaEnergiaEcologia
Anar al contingut