A Catalunya, 5.000 empreses han de tenir pla d'Igualtat a partir d'aquest dissabte

Els plans d'igualtat de gènere que empreses mitjanes i grans "es passen pel forro"

Les empreses de més de 150 treballadors han de tenir una un pla d'igualtat per evitar discriminacions i assetjaments a la feina a partir d'aquest dissabte

Anna FarreroActualitzat

A partir d'aquest dissabte, les empreses de més de 150 treballadors han de tenir i registrar un pla d'Igualtat per evitar discriminacions i assetjament a la feina. Es calcula que a Catalunya això afecta a unes 5.000 empreses, amb un milió de treballadors en total.

De fet, les de més de 250 treballadors ja l'haurien de tenir. Però tant els sindicats com els responsables d'empreses, observatoris i Generalitat constaten que moltes d'aquestes grans empreses encara no han fet els deures i altres que l'han fet l'incompleixen.

Comissions Obreres ha portat aquest divendres fins a Inspecció de Treball 15 d'aquestes empreses que,  tot i tenir-lo, no l'han aplicat com explica la responsable de polítiques LIGTB de Comissions Obreres:

"Són plans que no són efectius,  o bé per què no es compleixen,  o bé per què no s'han constituït les comissions d'Igualtat i no s'han negociat, o bé per que estan dins d'un calaix i aleshores no serveixen de res".

Actualment, al Registre de la Generalitat només hi ha 200 plans d'igualtat.

Empreses que ja han fet el pla d'igualtat constaten que els ha servit per tenir una foto actualitzada de les seves plantilles, els salaris, les polítiques de promocions internes i de mesures contra l'assetjament a la feina.

A l'empresa de paqueteria i missatgeria Ara Vinc a l'Hospitalet de Llobregat amb 350 persones a la plantilla van fer el Pla d'Igualtat fa uns mesos i van constatar que tenien molt poques repartidores, conductores i mosses de magatzem. La responsable del pla d'Igualtat, Rebeca Díaz de la Peña, explica que els costa tenir candidates.

"Normalment no arriben currículums. No hi ha cap barrera per part nostra perquè entrin dones. De fet, en tenim des de fa molt de temps, però no és un lloc de treball on hi hagi gaires dones."

Per posar-hi remei, a l'hora de penjar una oferta de treball, expliciten que les dones seran benvingudes, i després, internament, en el cas de candidats amb la mateixa preparació, contracten una dona. 

A les petites i mitjanes empreses, de vegades, se'ls fa costa amunt preparar el Pla d'Igualtat. Han de dedicar-hi gent i temps que, de vegades,  no tenen.

La patronal PIMEC fa temps que dona suport a les empreses que ho necessiten i assegura que és una oportunitat per a les empreses, però també té un cost econòmic que no sempre els va bé, com explica la directora d'Igualtat, Itziar Ruedas, que també reclama més subvencions i ajuts públics:

"Si es destinés un pressupost per donar suport a empreses, sobretot a les de determinada mida , seria un gran ajut. Quan l'intenten fer de forma interna, és costos perquè falten recursos i quan han  d'externalitzar és una despesa que, en funció de la situació de l'empresa, és difícil d'assumir".


Però moltes de les grans empreses tampoc l'han fet, tot i que ja hi estan obligades des de fa temps per una llei que, segons la responsable de l'Observatori de Dona i empresa de la Cambra de Comerç, Anna Mercadé, no es compleix:

"Una llei d'igualtat que no està acompanyada d'un pressupost, ni d'incentius importants, ni d'una penalització se la "passa pel forro" tothom. No la compleix ningú, ni les empreses públiques."


Mercadé afirma que buscant el consens de tots els grups parlamentaris la llei no preveu les quotes obligatòries que s'han demostrat efectives, segons ella, en altres països, i que cal formació en temes d'igualtat en tots els nivells de l'empresa, però sobretot entre els responsables.

ARXIVAT A:
Igualtat de gènere
Anar al contingut