Els pisos d'acollida de víctimes de violència masclista, saturats durant el confinament

Ara mateix hi ha llista d'espera per aconseguir habitatges i el govern ha anunciat que obrirà més places per a aquestes dones i les seves criatures també, si cal

Mariona Piqué RegíActualitzat

Escapar-se de la violència masclista no és fàcil. Les dones han de trobar una casa d'acollida per a elles i els fills quan han de marxar de manera urgent del domicili familiar. Durant el confinament les vivendes per acollir-les han quedat saturades i el govern ha anunciat que obrirà noves places.

Una víctima de la violència masclista ha trobat una nova llar, un lloc segur on poder viure, i explica el seu testimoni:

"Ja no podia més, estava nerviosa, malalta, ansietat, estrès, maltractaments, estan a casa teva no pots estar tranquil·la, va arribar un moment que vaig demanar ajuda."

 

Després de 8 anys patint maltractaments per part de la seva parella, va marxar de casa i el va denunciar.

"Ell és a casa seva, fent el seu treball, està fora, i jo m'he d'amagar aquí, jo no he fet res."

Mireia Blanco, responsable dels serveis d'urgència de la Fundació AGI, explica per què succeeix això:

"Poses la denúncia i pot trigar un any o més a sortir el judici, durant aquest temps, l'agressor està al carrer, la que ha d'estar amagada és la dona, i on la dona no pot anar als llocs on hi pot ser l'agressor és la dona."

 

S'han d'amagar en aquestes cases d'acollida, un servei d'urgència on només hi haurien de passar dues setmanes, abans que els donin un pis, però ara hi ha llista d'espera. Durant el confinament, la llar es va convertir en un dels llocs més segurs per refugiar-se, però per a les dones maltractades es va convertir en un infern, segons Rosa Maria Garriga Llorente, presidenta de la Fundació AGI:

"Va ser dramàtic i com que no donàvem l'abast per acollir casos d'urgència vam haver de llogar apartaments turístics. Estava tot saturat."

El govern català ja ha anunciat un pla de xoc per a l'acompanyament i la recuperació de les víctimes. Crearà seixanta places en cases d'acollida a tot Catalunya, i preveu que hi hagi serveis municipals d'acollida d'urgència a tot el territori, perquè qualsevol dona tingui un lloc on anar si ha de sortir ràpidament del domicili familiar amb la canalla.

 

Fenomen estructural

En set anys, entre el 2010 i el 2017, van morir a Catalunya 163 dones víctimes de violència de gènere. Ho recull un estudi de l'associació "Feminicidio.net" que afegeix que en el 93% dels casos l'agressor era conegut de la víctima. A Catalunya moren de mitjana dues dones al mes per aquest tipus de violència, la gran majoria a mans de les seves parelles.

El telèfon d'atenció per a casos de violència masclista és el 900 900 120. A través del telèfon, s'assessora sobre quines opcions existeixen i quins recursos tenen a l'abast.

ARXIVAT A:
Violència masclistaFeminismeHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut