L'espectacular imatge enviada pel James Webb (NASA/ESA/CSA/STScI)

Els Pilars de la Creació, el bressol d'estels a 6.500 anys llum com mai l'havíem vist

Es tracta d'una gran massa de gas i pols situada a 6.500 anys llum on neixen nous estels

RedaccióActualitzat

El telescopi espacial James Webb ha enviat la imatge més nítida i espectacular dels anomenats Pilars de la Creació, una gran barreja de gas i pols on neixen nous estels.

Aquest bressol d'estels va ser fotografiat el 1995 pel telescopi espacial Hubble i poc després se li va donar aquest nom, extret d'un sermó pronunciat l'any 1857 a Londres pel pastor Charles Spurgeon.

Aquesta estructura es troba a la nebulosa de l'Àliga, anomenada M16 en el catàleg de Messier, a 6.500 anys llum, a la constel·lació de la Serp.

En la imatge captada el 1995 pel Hubble, es veuen uns pilars foscos i opacs i un fons amb molt pocs estels.

El James Webb, amb aquesta imatge en infraroig, en mostra una visió molt diferent, amb nombrosos estels i una definició molt més rica d'aquestes estrctures que semblen grans muntanyes de forma capriciosa.

A l'esquerra, la imatge captada el 1995 pel Hubble i a la dreta, la del James Webb (NASA/ESA/CSA/STScI)


S'hi poden veure molts més estels que s'estan formant i els astrofísics podran fer un recompte molt més precís dels estels en formació i renovar els models que descriuen aquest procés.

Els estels acabats de formar es veuen com esferes vermelles i brillants que es troben fora dels Pilars. Quan superen un cert llindar de massa col·lapsen per la seva força de gravetat, s'escalfen i finalment generen nous estels.

A les vores dels Pilars també es poden veure unes línies ondulades. Són ejeccions provocades per estels que encara s'estan formant. De tant en tant, llancen raigs a velocitat supersònica, que xoquen contra núvols de matèria. I aleshores produeixen aquestes ones, com ho fa una embarcació quan es mou per l'aigua.

Es veu també un color carmesí que prové de molècules d'hidrogen molt energètiques generades en aquests xocs.

Una breu descirpció dels Pilars a partir de les imatges del James Webb es pot veure en aquest vídeo:

A part del seu alt valor per als científics, aquesta imatge mostra com, amb eines adequades, es poden descobrir en el cosmos paisatges impressionants, que semblen formacions rocoses compactes però que en realitat són masses immenses de gas i pols.

El James Webb és un projecte conjunt de la NASA, l'ESA (Agència Espacial Europea) i l'Agència Espacial Canadenca i va ser llançat a l'espai el dia de Nadal del 2021.

 

ARXIVAT A:
CiènciaNASA
Anar al contingut