janquim

Els periodistes catalans reflexionen sobre la millora dels mitjans digitals

La Fundació Escacc convoca les sessions "en comunicació", adreçades als periodistes catalans amb la intenció d'acostar a aquests professionals les innovacions més destacades que internet i la digitalització dels continguts aporten a l'ofici. Si fa pocs dies un centenar d'assistents van seguir amb atenció la intervenció del britànic Paul Bradshaw, aquest dimecres s'ha dirigit a un públic similar Ramon Salaverría, professor de la Universitat de Navarra i un expert reconegut arreu d'Europa.

Actualitzat
Salaverría ha centrat la seva intervenció de més de dues hores en els requeriments d'una redacció digital i ha observat de quina manera la digitalització ha modificat esquemes tan instal·lats com la coneguda piràmide invertida dels textos periodístics impresos, substituïda per una estructura que sol constar d'un encapçalament breu que pretén captar l'atenció de l'usuari a la "homepage" i un text informatiu que queda complementat pels comentaris. En aquest punt, Salaverría s'ha referit al model de la BBC, on els comentaris són aportacions de valor i forcen l'autor de l'article, que és qui s'ocupa d'atendre'ls, a avaluar el sentit de cada contribució.

L'esperat retorn de la infografia

També ha comentat l'evolució de la infografia durant l'última dècada com a procediment informatiu, des dels primers gràfics dinàmics fins a elaboracions tan destacades com aquest tractament sobre el canvi climàtic creat pels equips de la televisió pública basca. I ha fet notar que força professionals espanyols amb experiència treballen als Estats Units i en altres països, després que molts mitjans decidissin retallar la inversió en aquest gènere, que ara justament retroba una oportunitat gràcies al conjunt d'eines disponibles a la xarxa.

El periodisme viu sota l'efecte dels mateixos canvis que moltes feines, però, com que fa servir la xarxa per transmetre els continguts informatius que es produeixen, els percep amb més intensitat. Aquesta pot ser una explicació de l'interès que provoquen les reflexions sobre la feina de periodista.

Informació redifosa

Disposar de continguts que siguin reutilitzables i transmissibles és un dels reptes, com explica Henry Jenkins al seu llibre "Spreadable Media", que es publicarà l'any vinent. Però hi ha més factors que s'han de tenir en compte.

La decisió d‘obrir les dades públiques per part del govern català i de l'Ajuntament de Barcelona, per exemple, tindrà conseqüències en els fluxos d'informació, perquè empreses i entitats podran crear noves aplicacions que, a partir de l'estadística, proporcionin informació útil als ciutadans.

I l'abundància de materials informatius obliga els usuaris a filtrar en funció de les seves preferències i planteja als mitjans la conveniència de convertir-se també en administradors d'aquests intercanvis, a més d'actuar com a productors de continguts.

Reflexió múltiple

La conferència del professor Salaverría era la segona de les deu sessions convocades per la Fundació Escacc, un cicle que s'allargarà fins al mes de juliol. L'anterior convidat va ser el britànic Paul Bradshaw, que des de "The Guardian" impulsa amb un equip la renovació de l'anomenat "periodisme de les dades". Simon Rogers, que lidera el mateix projecte, seràs avui a la ciutat, en un debat sobre qüestions semblants en el marc de Barcelona Media140.

Es tracta d'un intercanvi d'idees d'arrels londinenques que aterra a la capital catalana amb un seguit d'activitats que posen el focus en la comunicació. No fa gaires dies,  BCN Media Lab va aplegar desenes de persones interessades en el periodisme digital i el seu futur immediat. A més, hi ha periodistes que comparteixen amb la resta el seguiment que fan de les novetats que s'estenen als Estats Units i a Europa, com fa Sílvia Cobo al seu blog, un dels més seguits sobre aquesta matèria.

Optimisme sobre el futur

Els mitjans digitals s'han consolidat, com ho proven entre altres fets el creixement d'aquest mitjà i la celebració recent del quinzè aniversari de Vilaweb, el "degà" en aquest camp. A més, l'aparició propera d'un altre diari imprès com l'"Ara" és probable que modifiqui el mercat actual. Per això també té interès l'anàlisi dels mitjans més enllà del fet tecnològic, com es pot observar al blog "Paper Papers" que impulsa el periodista Antoni Piqué.

La presència de Salaverría a "la casa dels periodistes" és un indici, per tant, d'un estat de reflexió que el periodisme del país sosté en veu alta mentre intenta seguir el ritme dels canvis. En opinió d'aquest professor, els mitjans digitals encara tendeixen a la redifusió de continguts elaborats per altres àrees d'empreses multiplataforma, però s'ha mostrat optimista i preveu una nova modalitat de periodisme digital que posi en primer terme els continguts propis elaborats des de la naturalitat de l'accés a internet i emesos en formats específics per al seu consum digital.
Anar al contingut