Des d'aquest any es pot confirmar l'esborrany de la renda des d'una aplicació al mòbil
Des d'aquest any es pot confirmar l'esborrany de la renda des d'una aplicació al mòbil

Els perills de confirmar la declaració de la renda a través de l'app

Els gestors alerten que molts esborranys no tenen tota informació

Laia de la RivaActualitzat

A un 30% dels esborranys de la declaració de la renda de Catalunya els falta informació, són inexactes o tenen errors. Ho diu el Col·legi de Gestors de Catalunya i recorda als contribuents que revisin amb atenció les dades fiscals dels esborranys.

Afirmen que per fer la declaració el temps recomanat és d'una hora, i que si el contribuent detecta errors un cop presentada pot ser que la situació trigui un any a resoldre's.

Els gestors han criticat els nous sistemes per confirmar els esborranys. Afirmen que tant el sistema telefònic com el de l'aplicació de mòbil estan pensats per confirmar l'esborrany en poca estona sense comprovar res.

Jordi Altayó és el president comissió tributària Col·legi de Gestors de Catalunya:

"Estem d'acord que s'ha de facilitar la feina del contribuent. Però que el no es pot fer és enganyar-lo. Enganyar-lo i dir-li 'escolti, això és com si vostè es posa a jugar una partida dels marcians al telèfon mòbil'. Escolti'm, tinc un impost que és el de més recaptació a Espanya i que per explicar com es fa la declaració s'ocupen 1.140 pàgines, i vostè el que vol és que jo premi un botó, no em preocupi de res, no revisi res, no faci res, i enviï la confirmació."

Des del Col·legi de Gestors s'afirma que l'any passat van rebre una allau de requeriments de l'Agència Tributària de declaracions de la renda amb errors, i que sovint en aquests casos Hisenda acaba fent una declaració paral·lela.

Tot i que les dades que té l'Agència Tributària siguin errònies, haurà de ser el contribuent qui tingui la feina de demostrar que això és així.

Els gestors també han volgut desmentir el que han qualificat de "llegenda urbana" que com més aviat es presenta la declaració abans es retornen els diners. Diuen que han vist casos com el de dos contribuents que van presentar les declaracions pràcticament al mateix moment i un va cobrar al cap de pocs dies però l'altre, al cap de sis mesos.

El termini per presentar la declaració de la renda 2017 va començar el 4 d'abril i acabarà el 2 de juliol.

La campanya d'aquest any, precisament, ha tingut com a novetat una aplicació per a dispositius mòbils.

L'aplicació, segons l'Agència Tributària, permet rebre notificacions, descarregar l'esborrany de la declaració i, fins i tot, confirmar-lo, si no calen modificacions.

 

Anar al contingut