Els pastissers catalans paguen a preu d'or la mantega per elaborar croissants

El preu de la mantega a Europa, amb França, Alemanya i Holanda com a principals productors, s'ha disparat un 80% durant el 2017
Els pastissers catalans paguen a preu d'or la mantega per elaborar croissants

Els pastissers catalans paguen a preu d'or la mantega per elaborar croissants

El preu de la mantega a Europa, amb França, Alemanya i Holanda com a principals productors, s'ha disparat un 80% durant el 2017
Cristina Herranz Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

De les plaques de mantega d'un quilo, combinades amb una làmina de massa feta amb farina, sucre, ous, llevat, llet, aigua i sal, en sortiran uns 50 croissants. A la Pastisseria Canal, amb dos establiments a Barcelona, en fan uns 300 cada dia. Ara mateix, asseguren que fer-los no és rentable després que el preu de la mantega s'ha disparat en els últims mesos.

Els pastissers catalans paguen a preu d'or la mantega per elaborar croissants. De moment, han optat per no traslladar la pujada al preu final del croissant, perquè tampoc podrien competir amb forners que elaboren croissants amb margarines i altres greixos vegetals, més barats que la mantega.

Lluís Estrada Canal, de la Pastisseria Canal, explica que el 2017 fins i tot es van arribar a quedar sense mantega:

"Hem viscut mesos d'importants pujades de preu, i de manca de subministrament. Va haver-hi 15 dies de l'any passat -diu- que ens vam quedar sense mantega, i entre els companys pastissers ens trucàvem per veure qui en tenia i on es podia comprar". 

Recuperar el prestigi perdut

La mantega torna a estar de moda. Després d'uns anys demonitzada, ara torna a recuperar el prestigi enfront la margarina i els greixos vegetals. Ho ha confirmat una multinacional belga que ven mantega a Catalunya.

Clémence Laulan és la representant de Corman a Espanya, assegura que "els pastissers catalans valoren cada vegada més elaborar els seus productes amb mantega, i estan més interessats en una bona qualitat del producte".

 

El preu de la mantega a Europa, amb França, Alemanya i Holanda com a principals productors, s'ha disparat un 80% durant el 2017, impulsat per un major consum mundial, sobretot a Europa, Estats Units i la Xina, que ha provocat desajustos entre oferta i demanda, i fins i tot en alguns països com França problemes d'abastiment als supermercats.

L'empresa Cadí, un dels principals productors de mantega català, ha explicat a TV3 que el 2017, van incrementar força les vendes, i que per adaptar-se al mercat, han hagut d'apujar preus. Al conjunt d'Espanya, segons dades de l'IPC que fa públiques l'INE, el preu de la mantega va pujar el 2017, un 13%.

La llet també s'encareix, tot i que de manera moderada

Per elaborar 1 quilo de mantega es necessiten 22 litres de llet, i si el preu de la mantega puja, el preu de la llet també. En el conjunt de la Unió Europea, el preu de la llet ha pujat durant el 2017 un 12%. Ha passat dels 32 cèntims per litre als 37. I amb relació al 2016, el preu s'ha enfilat més, un 23%.

 

Aquí a Catalunya, segons els ramaders, el preu de la llet només ha pujat un 7%, tenint en compte que el 90% de la producció lletera és destina a elaborar llet líquida i només un 10% a elaborar derivats lactics, com mantega o formatge.

Marc Xifra, responsable del sector lleter d'Unió de Pagesos, afegeix que hi ha un problema de lluita de preus:

"A Catalunya a més, tenim el gran problema de la guerra als supermercats amb les marques blanques. Mentre el preu de la llet de les marques blanques de les grans cadenes de distribució estigui molt per sota del preu a Europa, serà molt díficil que el preu percebut pels ramaders catalans augmenti".

 

L'increment del preu de la llet s'explica en part, per la liberalització del mercat l'any 2015, que va eliminar les quotes lleteres i va provocar una saturació de llet al mercat. Després, per tornar a regular la producció, es van eliminar caps de bestiar i els ramaders han baixat la producció, i això s'ha traduït en pujada de preus. 

Segons el sector, a aquest 2018 els preus continuaran alts, tot i que estables. Tot dependrà de com equilibrin la producció ramaders, indústria i distribuïdores. 

Un increment que han notat les empreses que elaboren productes amb llet. En el cas de l'empresa catalana Cacaolat, que fa batuts de llet amb cacau, la pujada no els ha afectat tant perquè firmen contractes a mitjà i llarg termini amb els ramaders, ha explicat a TV3, Miguel Ángel Garrote, responsable de compres de llet del Grup Cacaolat.

"Les empreses que compren llet en origen es troben que hi ha molts competidors, mantequeries o formatgeries, que busquen la millor llet per elaborar els seus productes. Això és positiu per al preu de la llet, perquè augmenta."

TEMES:
Economia de butxaca

VÍDEOS RELACIONATS