Barcelona

Els partits ultimen l'elecció dels candidats a un any vista de les eleccions al Parlament

A poc més d'un any per a les eleccions al Parlament de Catalunya, els partits polítics ja es troben immersos en la planificació estratègica dels comicis. Però abans de traçar cap tàctica ni fer cap cartell o fotografia, els partits escullen qui serà el cap de llista i, per tant, el candidat a la presidència de la Generalitat. Dels partits que actualment tenen representació parlamentària, de moment tres han canviat el cap de llista, fet que genera certa incertesa a l'hora de predir quin serà el comportament electoral de la formació amb un canvi de líder. A més, un nou partit s'afegeix a la competició amb un exconseller com a bandera.

Actualitzat
Seran unes eleccions amb moltes cares noves. I és que els darrers governs tripartits han suposat un desgast per a alguns líders, i els mals resultats d'altres formacions han provocat canvis forçats. Així, dels sis partits que actualment tenen representació parlamentària, la meitat afrontaran les eleccions del 2010 amb un nou lideratge. Es tracta d'Esquerra Republicana de Catalunya, el Partit Popular de Catalunya i Iniciativa per Catalunya-Verds. Joan Puigcercós, Alícia Sánchez-Camacho i possiblement Joan Herrera, respectivament, seran les noves cares d'aquests partits. Però encara hi ha una cara nova que acaba d'entrar en joc: la formació Reagrupament presentarà com a cap de llista Joan Carretero, exconseller de Governació i exdirigent d'ERC. Tant el Partit dels Socialistes de Catalunya com Convergència i Unió i Ciutadans-Partit de la Ciutadania no tenen pas pensat fer canvi de cap de llista.

Montilla, a refermar el seu lideratge

El president de la Generalitat, José Montilla (PSC), afrontarà les seves primeres eleccions com a candidat "incumbent", és a dir, com a candidat que ha de mantenir el seu lloc en el càrrec representatiu que ostenta. Les últimes eleccions van ser dures per als socialistes, ja que el primer pacte de govern tripartit (2003-2006) va acabar debilitant molt aquesta formació i fent-li perdre el seu líder més carismàtic, Pasqual Maragall, molt desgastat després del llarg procés de reforma de l'Estatut d'autonomia.

José Montilla ha volgut plasmar en aquesta legislatura que és una persona compromesa amb la seva feina, amb fama de bon gestor i de persona tenaç, tot i que la crisi econòmica i la manca de carisma del president poden passar factura a la candidatura socialista. De totes maneres, en la seva darrera intervenció al consell nacional del partit ja va fer tota una declaració d'intencions de cara als comicis: "Hem fet més feina en 3 anys que no pas es va fer en 23 anys".

Mas, l'etern "challenger"

Serà la tercera vegada que Artur Mas, el líder de Convergència i Unió, es presenta a unes eleccions al Parlament de Catalunya com a cap de llista. I si li fem cas, si perd serà la darrera. I és que Mas va ser el successor de Jordi Pujol, el president de la Generalitat que més anys ha estat al càrrec (1980-2003). Tot i guanyar les eleccions, l'entesa entre els tres principals partits d'esquerra l'ha enviat a l'oposició, des d'on CiU treballa per desgastar el govern i intentar tornar a la presidència.

CiU presentarà un programa electoral basat en una contraposició a la manca de lideratge amb les polítiques del tripartit, i presentaran els seus polítics com un bloc, com una unió, evidenciant els problemes d'entesa que ha tingut el govern pel fet d'estar integrat per tres partits diferents. Tot i això, si l'Estatut supera el Tribunal Constitucional i amb l'acord de nou finançament l'actual govern s'apuntaria un bon gol davant l'oposició.


Segueix a la pàgina següent. Clica aquí per continuar llegint.

Anar al contingut