Barcelona

Els partits que defensen el dret a decidir presenten 4 propostes de resolució sobiranista

Els partits que defensen el dret a decidir presenten 4 propostes de resolució sobiranista. Finalment, CiU i ERC han registrat al Parlament un nou text que elimina la referència a l'estat propi, però que sosté que Catalunya és un subjecte sobirà.

RedaccióActualitzat
La mesa del Parlament ja té sobre la taula les quatre propostes de resolució de sobirania dels partits que defensen el dret a decidir - CiU, Esquerra, PSC, Iniciativa i la CUP - que s'haurà de d'aprovar en el ple de la setmana que ve.

Convergència i Unió i Esquerra han entrat un text amb la intenció d'aglutinar el màxim de suports, amb algunes concessions per acostar la resta de formacions. El nou document elimina la referència a l'estat propi -fet que pot acostar el PSC-, però es manté ferm en un terme clau en l'agenda sobiranista: que Catalunya és un subjecte sobirà, i que, per tant, té el dret a decidir sobre el seu futur. El document també inclou una referència a mantenir la cohesió social en tot el procés, un element que és clau per acostar Iniciativa.

El PSC també ha presentat la seva pròpia proposta, amb dos punts principals. D'una banda, els socialistes defensen el dret a decidir dels catalans i aposten per la celebració d'una consulta negociada amb el govern espanyol en un termini de dos anys. D'altra banda, des del PSC aposten per reformar la Constitució per fer de l'espanyol un estat federal. Pels socialistes, Convergència i Unió i Esquerra, amb els canvis que han acabat introduint al seu primer esborrany, han reconegut implícitament que es van equivocar.

Iniciativa també ha presentat la seva pròpia proposta de declaració. La portaveu dels ecosocialistes, Dolors Camats, ha lliurat el document que defensa el dret a decidir dels catalans sense apostar per cap via concreta de relació amb Espanya. La voluntat d'Iniciativa és donar alternatives a l'opció de l'estat propi i obren la porta a sumar-se a les coincidències, en aquest sentit, amb la proposta de Convergència i Unió i Esquerra.

Per últim, també la CUP ha registrat el seu text. David Fernàndez, de la CUP, va ser entrevistat ahir al programa "Àgora", de TV3. Va avançar que la seva proposta de resolució passa pel reconeixement dels Països Catalans, el foment de la participació popular i el rebuig al model liberal europeu, entre altres elements. També va fer una crida a l'acord entre tots els partits que donen suport al dret a decidir.

L'opció del PP

El Partit Popular no vol quedar al marge del debat, i ha optat per presentar una proposició de signe diferent: volen que es convoqui una cimera sobre ocupació que reactivi l'economia i que es millori el model de finançament. Diuen que aquesta és la seva prioritat en aquesta legislatura, i que hauria de ser també la de tot el Parlament. També han demanat a la mesa que no accepti a tràmit propostes sobre consultes il·legals, perquè -afirmen- seria fer el ridícul.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut