Barcelona

Els partits polítics catalans es marquen una setmana com a data límit per acordar la llei electoral

Els partits polítics catalans decidiran en una setmana si hi ha acord o no sobre la llei electoral. Amb aquest ultimàtum, s'espera poder desencallar la negociació, que es manté bloquejada perquè el sistema electoral no convenç tots els grups polítics, que demanen, com a mínim, que es mantingui la proporcionalitat del model vigent. Es preveu que dijous els partits es reuneixin per presentar les conclusions dels seus respectius models i aconseguir un acord per tirar endavant la llei. Malgrat aquest anunci, cap grup es mostra optimista.

Actualitzat
A hores d'ara, només queden tres reunions oficials perquè s'acabi el termini de tres mesos previst per redactar la llei electoral, que tenia com a base una proposta amb 50 recomanacions redactades per una comissió d'experts.

Per mirar d'acostar posicions, els grups polítics estan celebrant reunions al marge de les oficials, però de moment ha estat impossible aconseguir un acord que satisfaci tots els partits.

Segons han apuntat fonts del Parlament citades per Europa Press, gairebé tots els partits han demanat a CiU que flexibilitzi les seves posicions sobre el model. Convergència proposa elegir un candidat en cada comarca i en cadascun dels districtes de Barcelona, cosa que sumaria un total de 51 circumscripcions. Els socialistes, en canvi, proposen 64 districtes electorals, basats en 36 comarques, 10 districtes de Barcelona i 18 repartits entre la seva rodalia.

Per tant, el principal obstacle per arribar a un acord seria que CiU vol distribuir els escons a partir de circumscripcions que coincideixen amb les futures vegueries, mentre que el PSC demana una única circumscripció per obtenir, segons el seu criteri, la màxima proporcionalitat.

Si finalment no s'arriba a cap acord, CiU podria reprendre la possibilitat de regular una llei de procediment o administració electoral, i deixar aparcat el debat del model electoral, tal com ja va avançar fa unes setmanes el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol.

Per la seva banda, ICV-EUiA també preveu aquesta possibilitat, mentre que el Partit Popular i el PSC s'hi mostren reticents.

En aquest sentit, el president del Parlament, Ernest Benach, ha lamentat que la llei electoral es trobi col·lapsada. Benach creu que la falta d'impuls a la llei electoral és una prova que els polítics catalans s'estan equivocant, tal com ho ha dit aquesta tarda en l'acte d'inaguració de la 3a Catosfera, que ell mateix ha definit com la trobada més important que es fa al país per aplegar la comunitat que participa a la xarxa.

El dirigent d'ERC s'ha mostrat decebut perquè els diputats no han aconseguit fer avançar la llei electoral després d'haver-ne assumit el compromís com a resposta a la crisi provocada pels casos Millet i Pretòria. En aquest punt, Benach ha afirmat sense embuts: "No hem avançat ni una línia, estem aturats, col·lapsats i ens estem equivocant, és com si enviéssim un missatge dient que no ens creiem que és possible una altra manera de fer política".
Anar al contingut